'Razvoj gastronomije Gorskog kotara' uz upijanje iskustava iz Koruške

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Goranski ugostitelji
Robert Pichler
Pozivu Turističke zajednice PGŽ-a za studijsko putovanje odazvalo se 20 ugostitelja iz Gorskog kotara

Turistička zajednica Primorsko-goranske županije sredinom veljače je za goranske ugostitelje organizirala studijski posjet slovenskoj regiji Koruška, primjeru dobre prakse na temu održive gastronomije.

To dvodnevno studijsko putovanje bilo je nastavak „Okruglog stola“ održanog 6. veljače u dvorcu Stara Sušica u Ravnoj Gori, kojim je započeo pilot projekt „Razvoj gastronomije Gorskog kotara“. Svrha putovanja bila je pokazati ugostiteljske koncepte koji mogu biti inspirativan primjer dobre prakse promišljanja ugostiteljstva na području koje je slično goranskom po namirnicama i klimi, ali i vrsti gostiju koji cijene prirodne ljepote i iskrenu domaću kuhinju. U svakom od slovenskih ugostiteljskih objekata bio je upriličen i razgovor s vlasnicima.

Pozivu Turističke zajednice PGŽ-a odazvalo se 20 ugostitelja iz Gorskog kotara, i to iz restorana Bitoraj, planinarskog doma Arnika, restorana Eva, konobe Volta, restorana Goranska kuća, gostionice Kauzlarićevi dvori, restorana Tron, restorana Bijela ruža, te planinarskog doma Petehovac. U Koruškoj su posjećena 3 ugostiteljska objekta i jedan OPG tj. farma uključena u turističke programe regije Koruška, s tipičnom ponudom lokalnih, regionalnih proizvoda, te autentičnim pričama koje su predstavili njihovi vlasnici. Prikazani su primjeri koji imaju sličnu osnovu poslovanja kao i goranski objekti, ali koji su u nekim fazama djelovanja napravili značajne zaokrete. U dvorcu Stara Sušica Turistička zajednica PGŽ održala je i treću aktivnost u okviru pilot projekta - radionicu o kartama jela i pića kao identifikacijskim dokumentima restorana i alatu prodaje te komunikacije.