Zbog gastronomije ćete dolaziti u Gorski kotar, ponuda je sve kvalitetnija i - ukusnija

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Stara Sušica okrugli stol
Robert Pichler
Sudionici okruglog stola TZ-a u okviru pilot projekta Razvoj gastronomije u Gorskom kotaru

Na inicijativu Turističke zajednice Primorsko-goranske županije, u dvorcu Stara Sušica, jednom od povijesnih dragulja Gorskog kotara, okupili su se vlasnici 12 goranskih ugostiteljskih objekata.

Povod okupljanja bio je okrugli stol koji je osmislila i organizirala županijska TZ u sklopu pilot projekta na temu „Razvoj gastronomije u Gorskom kotaru“. Pozivu Turističke zajednice PGŽ odazvali su se vlasnici restorana Bitoraj, planinarskog doma Arnika, restorana Eva, konobe Volta, restorana Goranska kuća, gostionice Kauzlarićevi dvori, restorana Tron, restorana Risnjak, bistroa Lučice, restorana Bijela ruža, bistroa Breza, te pizzerije Furman. Ovo je prva od ukupno tri glavne aktivnosti pilot projekta pokrenutog zbog strateške važnosti Gorskog kotara za županiju, te prepoznatog gastronomskog potencijala ove subregije. Naime, svjetski i europski trendovi te iskustva danas jakih gastronomskih destinacija pokazuju da formulu za uspjeh čine fokusiranje na teritorij i terroir, udruženi rad dionika iz privatnog i javnog sektora te edukaciju.

Gorski kotar ima jako specifičnu, autentičnu kuhinju ne samo unutar Primorsko-goranske županije već i na razini Hrvatske. Cjelogodišnji rad ugostiteljskih objekata, činjenica da su vlasnici restorana Gorani te da zapošljavaju Gorane, veliki udjel domaćih gostiju, te u posljednjim godinama veliki trend potražnje za luksuznim kućama za odmor, predstavljaju sjajan tržišni potencijal ovog područja.

Zato i Primorsko-goranska županija i županijska TZ Turistička zajednica zajedničkim dugogodišnjim ulaganjima u Gorski kotar rade upravo na razvoju dodatne ponude i sadržaja na destinaciji. Na okruglom stolu je zaključeno da je razvijanje kuhinje s identitetom teritorija, spremnost na udruživanje i dugoročni plan rada na uspostavljanju standarda i definiranju kvalitete ono što treba Gorskom kotaru. Dan u Staroj Sušici završio je Goranskim ručkom koji je pripremio chef Zdravko Tomšić u suradnji s kolegom, chefom Stivenom Vunićem iz restorana Zijavica u Mošćeničkoj Dragi. Kroz ručak naša dva poznata i cijenjena chefa su uz 10 malih slijedova predstavili svoje viđenje goranske kuhinje.