Novosti iz TZŽ-a

U Noći muzeja u Gradskom muzeju Vukovar naučite slikati svilom

20.01.2020. -
Vukovarsko-srijemska
Gradski muzej Vukovar s radošću sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koju je 2005. pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo. U noći 31. siječnja, posjetitelji će tako moći razgledati postav Gradskog muzeja Vukovar, poći putevima osnivača slavonskih muzeja, naučiti slikati svilom i još mnogo toga.
„Kuće za odmor s pričom“

Službeno predstavljanje kataloga projekta „Kuće za odmor s pričom“ 29. siječnja u Zagrebu

20.01.2020. -
Varaždinska
U želji da zahtjevnom tržištu ponudi što kvalitetniji i drugačiji doživljaj, Turistička zajednica Varaždinske županije pokrenula je projekt "Kuće za odmor s pričom". Kao što je naš kraj različit, tako su različite i „priče“ ispričane kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj svake „Kuće za odmor s pričom“. Pozivamo vas na predstavljanje prvog kataloga nositelja standarda "Kuće za odmor s pričom" koji će se održati 29. siječnja u 11,00 sati u prostorijama bivšeg zagrebačkog kina Urania. 
Varaždinsko bučino ulje

„Varaždinsko bučino ulje“ prvo u hrvatskoj sa zaštitom naziva i zemljopisnog podrijetla

20.01.2020. -
Varaždinska
Zaštita Varaždinskog bučinog ulja temelji se na tradicionalnoj proizvodnji koja je na području Varaždinske županije, prema povijesnim zapisima, počela još prije 150 godina, dok tradicija korištenja Varaždinskog bučinog ulja u prehrani seže u 18. stoljeće. Ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.
Rjeka 2020.

24-satnim programom službeno počinje proslava titule Rijeke kao Europske prijestolnice kulture

20.01.2020. -
Primorsko-goranska
U subotu, 1. veljače 2020. godine službeno počinje program Rijeke kao Europske prijestolnice kulture u 2020. godini. Posebno osmišljen cjelodnevni i cjelonoćni program označit će uvod u godinu proslave titule Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Tako će se u subotu 1. veljače od ranih jutarnjih sati, na preko 30 lokacija u centru Rijeke, odvijati brojni kulturni i zabavni programi koji će potrajati  do ranih jutarnjih sati nedjelje, 2. veljače.
Rijeka - najbolja EU destinacija

RIJEKA U UTRCI ZA NAJBOLJU EUROPSKU DESTINACIJU 2020.

20.01.2020. -
Primorsko-goranska
Rijeka je izabrana među 20 najboljih destinacija koje svakako treba posjetiti 2020. godine te se natječe za titulu Najbolje europske destinacije 2020. godine (European Best Destinations 2020). Od 15. siječnja do 5. veljače 2020. milijuni putnika i turista iz cijelog svijeta glasat će za svoje omiljene destinacije, a Rijeka će se natjecati među 20 konkurentskih destinacija, uključujući: Pariz, Rim, Prag, Madrid, Reykjavik, Rotterdam...
Franjevački samostan u Cerniku

Franjevački samostan u Cerniku: Uporište katoličanstva i dom začetnika slavonske kulture

20.01.2020. -
Brodsko-posavska
Za razdoblja turske vladavine kada je bio upravno i vojno sjedište kraja kojem su gravitirala 33 sela i zaselka, Cernik je bio sjedište sandžaka, jedne od najvećih i najznačajnijih turskih upravnih jedinica. No, Cernik svoju slavu i spomen ponajprije duguje franjevačkom redu koji je tamo 1623. osnovao franjevačku župu. lz te župe franjevci su diljem Slavonije održavali katoličku vjeru, a 1757. tamo je s radom započelo filozofsko učilište.
Seljačka buna 2020.

Spektakularna Bitka kod Stubice vratit će nas u srednji vijek i vjerno prikazati vrhunac Seljačke bune

20.01.2020. -
Krapinsko-zagorska
Vjerni prikaz Bitke kod Stubice na Stubičkom Polju održat će se u subotu 8. veljače. Posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, sednjovjekovno selo, degustirati domaće specijalitete i dobru kapljicu te uživati u kulturno-umjetničkom programu te koncertima Leta 3, Picksiebnera i Kreše Oremuša s bendom.

Obljetnica Seljačke bune: Ne propustite Puntanje kmetov, naoružavanje pobunjenih kmetova

20.01.2020. -
Krapinsko-zagorska
U subotu 1. veljače u 11 sati ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci uz naoružavanje kmetova koji dižu bunu. Oko 14 sati kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici očekuje se dolazak pobunjenih kmetova. 
Noć muzeja 2020.

Noć muzeja u Krapinsko-zagorskoj županiji: Edukativni i glazbeni program uz stručno vodstvo

20.01.2020. -
Krapinsko-zagorska
U Krapins-zagorskoj županiji svoja će vrata otvoriti Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna, Muzej “Staro selo” Kumrovec, Dvor Veliki Tabor, Muzej oldtimera Presečki i mnogi drugi. Posjetitelje očekuje bogat edukativni program uz stručno vodstvo.
Istra maslinova ulja

Peti put zaredom: Istra je i u 2020. najkvalitetnija svjetska ekstra djevičanska maslinarska regija

20.01.2020. -
Istra
U novom izdanju vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei, koji predstavlja 500 najboljih iz 53 države, uvršteno je 79 ulja s područja Hrvatske. O uspjehu Istre kao maslinarske regije svjedoče brojke -  na ocjenjivanje pristigne više od 1.500 uzoraka sa svih strana svijeta, a nakon selekcije, 500 najboljih ulazi u vodič. Za 2020. godinu Istra ima 77 svojih ulja, uz impozantni udio od čak 15 posto!