Višnjica nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti 2010./2011.

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sub, 09.04.2011 - 13:00
Visnjica_EDEN1
Na imanju Pustara Višnjica u Višnjici, 9. travnja 2011. godine ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Damir Bajs proglasio je nacionalnog pobjednika za Europske destinacije izvrsnosti 2010./2011. na temu „Turizam i prenamjena obnovljenih fizičkih lokaliteta“. Ovogodišnji nacionalni pobjednik je Višnjica, a u užem izboru mjesta bili su: stara željeznička pruga - Parenzana, muzej „Staro selo Kumrovec“, turistički kompleks Cimper, Vukovarski nokturno. Odluka je donesena od strane tročlanog Povjerenstva, sastavljenog od predstavnika Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, čiji je glavni cilj pri odabiru bio izabrati onaj lokalitet koji radi na razvoju prometnica, signalizacije (prometne i turističke), dobre opremljenosti sadržajima za pružanje kvalitetne turističke ponude u kojima se održavaju razne manifestacije i prilično dobro plasiraju znanja o destinaciji (putem TIC-eva, internet stranica, raznovrsnog tiskanog promotivnog materijala).
Prilikom svečanog proglašenja pobjednika ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Damir Bajs čestitao je na hrabrosti svima koji su se prijavili na ovaj projekt te uložili u svoju viziju kako bi što više pridonijeli hrvatskom turizmu.
Pustara Višnjica je poljoprivredno zemljište koje se ne obrađuje nego služi za uzgoj stoke, a staro je 200 godina. Danas je prvenstveno u funkciji turizma i na njoj se nalazi: restoran, 36 soba, 4 dvorane opremljene za kongrese ili seminare, tematske i biciklističke staze, šetnica uz Dravu; eko uzgoj batata, bukovača i ljekovitog bilja, uzgoj divljači i ergela konja; organiziraju se radionice i jednodnevni izleti u PP Papuk, škola jahanja, paintball, vožnja biciklima.
U 2005. godini započeo je pilot projekt za izbor Europske destinacije izvrsnosti u zemljama članicama EU. Ciljevi projekta su promovirati nove netradicionalne i manje poznate turističke destinacije, nagraditi održive oblike turizma, ukazati na raznolikost i kvalitetu destinacija te suzbiti sezonalnost. Europska komisija, zajedno sa zemljama članicama i zemljama kandidatkinjama, izabire svake godine novu temu i pripadajuće kriterije nagrađivanja. Svaka od tema izabrana je kako bi poslužila da se istaknu aspekti dobara i bogatstva različitosti europskih regija uključujući prirodne resurse, povijesnu baštinu, tradicionalne svečanosti, lokalnu gastronomiju itd.
Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a na temu „Turistička destinacija na ruralnom području“ bio je Sveti Martin na Muri, zatim Đurđevac - grad Picoka – „Turizam i lokalna nematerijalna baština“, a pobjednik 2008./2009. godine na temu „Turizam i zaštićena područja“ bio je nacionalni park Sjeverni Velebit, dok je prošlogodišnju nagradu najboljega odnio grad Nin na temi "Turizam uz vode".