Kategorija:
Objavljeno:
U Šibeniku će se od 29. svibnja do 1. lipnja održati 1. međunarodna manifestacija "Taste the Mediterranean-Okusi Mediteran" te će tom prilikom Šibenik postati središtem mediteranske gastronomije.
Program manifestacije sastavljen je u dva dijela, međunarodni znanstveni skup s radionicama održat će se u hotelu Ivan u sklopu Solaris Beach Resorta 30. i 31. svibnja, dok će se festival ''Okusi Mediteran'', uz popratne aktivnosti poput ''mediteranske tržnice'', prodajne izložbe proizvoda, zatim prvi CRO-wine festival pod zvijezdama te kulinarski show velikih mediteranskih chefova, sva četiri dana održavati u staroj jezgri grada Šibenika.
Među brojnim hrvatskim i svjetskim predavačima na znanstvenom se skupu očekuje i Grkinja Antonia Trichopoulou za koju se kaže da je stvorila pojam mediteranske prehrane, dok će poznata hrvatska nutricionistica Darija Vranešić-Bender govoriti o protuupalnom potencijalu mediteranske prehrane.
Posebna tema skupa bit će i "Važnost mediteranske prehrane za razvoj i brendiranje turističke destinacije", o kojoj će govoriti predstavnici klastera turističkih agencija specijaliziranih za gastronomiju i enologiju, te predstavnici Ministarstva turizma i konzultantskih kuća.
U sklopu manifestacije pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove i predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO Hrvoje Marušić predstavit će sudjelovanje Hrvatske na EXPO u Milanu 2015. čija je glavna tema "Prehrana planeta, energija života" (Feeding the planet, Energy for life). Tema hrvatskog nastupa bit će "Korijeni prošlosti, sjeme budućnosti", čime će se Hrvatska predstaviti kao moderna zemlja bogate baštine, kulture i velikog potencijala za održiv razvoj.
Inače, Mediteranska prehrana uvrštena je 2013. godine na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine i danas čini jedno od ukupno 14 hrvatskih nematerijalnih kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a.