Kategorija:
Objavljeno:
Prvoga dana mjeseca srpnja na španjolskom televizijskom kanalu Canal Cocina započela je s emitiranjem najava emisije snimljene tijekom studijskoga putovanja ekipe novinara s iste televizije po Hrvatskoj. Tijekom petodnevnoga boravka u Hrvatskoj, u razdoblju od 3. do 7. lipnja, troje španjolskih novinara, Isabel Azcone, Antonia Lucasa Barbe i Vicente Martín Jiméneza, upoznali su se s ljepotama Zagreba, Istre i Kvarnera, s posebnim naglaskom na tradiciju i kulturu hrane u navedenim regijama.
Prvoga dana posjeta Hrvatskoj novinari su se upoznali s gastro ponudom zagrebačkih restorana, a dan poslije i kvarnerskih, te tom prilikom i uživali u kulturnoj i povijesnoj baštini destinacija.
Tijekom posjeta srednjovjekovnome gradiću Motovunu i Livadama, novinari su, uz degustaciju lokalnih gastro specijaliteta, u motovunskoj šumi sudjelovali u potrazi za tartufima. Putem do Rovinja kušali su najpoznatija autohtona istarska vina, te dan kasnije posjetili i NP Brijune i Pulu.
Pri povratku u Zagreb, Isabel, Antonia i Vicente posjetili su gornjogradski Muzej prekinutih veza, snimali Grički top kao jedan od zaštitnih znakova glavnoga grada, a u ranojutarnjim satima i poznatu zagrebačku tržnicu Dolac. Samoborsko gorje i eno-gastro ponuda Samobora bili su izvrsna prilika i za malo drugačije upoznavanje regije i kreiranje nove, interesantne priče.
Samo putovanje novinara Canala Cocina realizirano je u suradnji GU HTZ i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Madridu, a na prijedlog veleposlanika Republike Hrvatske u Španjolskoj Nevena Pelicarića.
Materijal koji su novinari snimali tijekom svih pet dana boravka u Hrvatskoj iskoristit će se u nekoliko emisija, koje će se, osim na programu španjolske televizije, emitirati i na novom kanalu u Latinskoj Americi, tržištu od preko 400 milijuna gledatelja.