Michelinove zvjezdice i preporuke bitne za poticaj razvoju gastronomije

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: čet, 02.02.2017 - 09:37
Maja Danica

Prva Michelinova zvjezdica jednom hrvatskom restoranu, rovinjskom Monteu, kao i Michelinove preporuke za još 30-ak restorana za ovu godinu iznimno su bitne za promociju gastronomije i ukupne turističke ponude, a takvo svjetsko priznanje zasigurno je i poticaj daljnjem razvoju gastronomije, ocjenjuju u Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i ugostiteljskim udruženjima.

Francuski vodič za restorane Michelin jedan je od najpriznatijih u svijetu, čije preporuke uvažavaju gosti i struka, jer se radi o vrlo strogim kriterijima koje restorani moraju zadovoljiti a provjeravaju ih inspekcije Michelina.

Michelin je jučer objavio da prvu zvjezdicu daje i jednom hrvatskom restoranu te preporuke (oznaku žlice i vilice) za još 34 restorana u Hrvatskoj (12 u Zagrebu, 12 u Istri i 10 u Dubrovniku) čime su se našli u 'društvu' više od 2.600 probranih restorana u svijetu.

Komentirajući u četvrtak pred sjednicu Vlade to priznanje hrvatskim restoranima, ministar turizma Gari Cappelli naglasio je da je to dokaz da se hrvatski turizam i gastronomija razvijaju u pravom smjeru te vjeruje kako će i to pridonijeti da se na Hrvatsku gleda kao na cjelogodišnju turističku destinaciju.

"To će biti i velik poticaj svima u turističkom sektoru, a posebice ugostiteljima, jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene. Prednost gastro ponude Hrvatske je i dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, pri čemu moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu neophodna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova", poručio je Cappelli.

O Michelinovim 'inspekcijama' po hrvatskim restoranima pričalo se u sektoru prošle godine, no bez konkretnih potvrda. Poznato je da su se predstavnici HTZ-a i njegova francuskog predstavništva te Ministarstvo turizma u zadnje dvije-tri godine par puta susreli s predstavnicima Michelina tijekom službenih posjeta Francuskoj.

No, nitko iz Hrvatske, pa ni HTZ ni Ministarstvo nisu imali utjecaja na odluke niti uvide u inspekcije Michelina jer oni, kako kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, idu sustavno svojim redom 'monitoringa' kojeg ne otkrivaju.

"Nesumnjivo je to veliko priznanje i promocija cijelog hrvatskog turističkog sektora i gastronomije, jer Michelinov sustav predstavlja kompleksan i složen proces, priznat u svijetu. To je i poticaj za daljnje usavršavanje i dostignuća na gastronomskoj sceni Hrvatske, ali i odlična motivacija za sve chefove. Ministarstvo turizma i HTZ u idućem će se razdoblju usmjeriti i na edukaciju ugostitelja te motiviranje mladih ljudi da upisuju strukovne škole", poručio je Ivičić.

(Mint)