Kvarner na međunarodnoj gastro i filmskoj sceni

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Srdoč i Tarik
Edim Turčinović
Chef Deni Srdoč i voditelj Tarik Filipović na predstavljanju promo filma Kvarnera i degustacijskoj večeri koja je spojila gastronomske izričaje Kvarnera i Sarajeva

Turistička zajednica Kvarnera je na poziv organizatora Sarajevo Film Festivala i partnera Gault&Millau Croatia sudjelovala u spektakularnom filmskom festivalu u Sarajevu, gdje se kroz gastronomiju i kroz premijerno prikazivanje promotivnog filma Kvarnera kao turističke destinacije predstavila međunarodnom tržištu, odnosno sudionicima i predstavnicima medija iz niza zemalja iz cijelog svijeta.

Naime, u prigodi ceremonije dodjele nagrada Srce Sarajeva za najbolje regionalne TV serije na 29. Sarajevo Film Festivalu, uz uvodne riječi moderatora Tarika Filipovića i razgovora sa chefom Denijem Srdočem najavljena je svjetska premijera promotivnog, destinacijskog filma Kvarnera “Make Your Own Movie”.

Film uz turističku ponudu i atrakcije destinacije, prikazuje i lokacijski potencijal za snimanje filmova. Poznato je da ljepote i potencijal Kvarnera od arhitekture, industrijske baštine, i povezanosti mora i gorja na pola sata udaljenosti, kao i lokalni profesionalci iz svijeta filmske industrije, godinama privlače međunarodne produkcije. Također, uzvanici su uživali u gastro kreacijama chefa Srdoča, ovjenčanog Michelinovim zvjezdicama u 2 kvarnerska restorana. Njegov restoran Nebo najbolje je ocijenjeni restoran regije Kvarner u izboru Gault&Millau Croatia, a još 2018. je taj vodič tada 24-godišnjem chefu dodijelio Trofej mladi talent godine. Na večeri za 150 uzvanika - protagonista najboljih TV serija iz regije i predstavnika medija - pripremljeni su bili mesni i vegetarijanski menu koji na najbolji način spajaju kuhinju mora i gorja, gastronomskog izričaja Kvarnera i svježinu lokalnih namirnica iz okolice Sarajeva.

Podsjetimo da je na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera Gault&Millau Croatia objavio posebno, ovogodišnje izdanje vodiča za Kvarner, koji je ovime također promoviran na festivalu, a regija je nedavno postala i kandidat za prestižnu titulu Europska regija gastronomije, koju očekuje u 2026. godini.