Ovogodišnji 15. Samoborski proljetni sajam održat će se 13. i 14. travnja na Trgu kralja Tomislava, sa svečanim otvorenjem u subotu u 10.
Posjetiteljima će predstaviti etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, rudarsku greblicu, češnjovke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, samoborske kremšnite, med, domaća vina, voćne rakije, proizvode od ljekovitog bilja, razne pekarske delicije te proizvode tradicijskih obrta i suvenira.
Stari tradicijski i umjetnički obrti, kao predstavnici bogate povijesti i kulture grada, na Sajmu prezentiraju vještine izrade starih, autohtonih tradicijskih i umjetničkih proizvoda, kako bi postali nezaobilazni dio kulturnog turizma i time osigurali svoj opstanak. Predstavljaju se kristalobrusači, lončari, kovači, remenari i užari, medičari i drugi, ali i osnovne škole i dječji vrtići, u kojima se njeguje tradicija starih vještina.
Istovremeno, 13. travnja, u Sportskoj dvorani Samobor održat će se i 32. po redu Samoborska salamijada, s početkom u 20 sati.
Samoborska salama danas se ističe u bogatoj paleti samoborskih proizvoda, a time je i zasluženo postala prva robna marka grada Samobora. Plasmanom na tržištu pronašla je svoj put do širokog kruga gurmana, no u svojoj srži ostala je autohtona, kvalitetna i samoborska. I sam karakter Samoborske salamijade svjedoči o posebnosti ovog proizvoda.