Tradicionalna gastronomska manifestacija Ninska šokolijada započela je prijavama i nabavkom mesa za tu rijetku i cijenjenu deliciju koja se radi samo u ninskom kraju.
Ove se godine prijavilo 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola. Vještina izrade se prenosi usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro.
Ninski šokol jako je traženi brend, no ima ga jako malo i zbog toga je izuzetno cijenjen. Razlog što se šokol ne proizvodi u velikim količinama jest što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine, puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha u njega se položi meso koje je nekoliko dana odležavalo u ninskoj soli. Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalni zbog vrlo skupe izrade.
Turistička zajednica grada Nina šokolarima sufinancira nabavku mesa i kao organizator manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola. Završna večer Ninske šokolijade s proglašenjem pobjednika, najboljeg šokolara ili šokolarice održat će se 16. srpnja 2023. godine.