Zagorska gastro delicija i u vašem domu: Izvorni recept za neodoljive zagorske štrukle

TZŽ referenca: Krapinsko-zagorska
Objavljeno:
Zagorski štrukli

Najpoznatije jelo zagorske kuhinje i prepoznatljiv gastro brend Zagorja svakako su zagorski štrukli.

Ovaj specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći, ostavit će okus zadovoljstva na nepcima čak i najzahtjevnijih kušača. Bilo da na stol dolaze kuhani, pečeni ili kuhani i zapečeni, u juhi, slani ili slatki, kao predjelo, desert ili samostalno malo jelo, oni uvijek iznova oduševljavaju. 

Priprema ovog tradicijskog jela podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja te je upravo ta vještina i umijeće pripreme zagorskih štrukli uvrštena na Popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. 

Sastojci za tijesto (cca. 50 kom štrukli): 
1 kg glatko pšenično brašno tip 550 
1 jaje 
2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi  
1 dcl ulja 
1 čajna žličica soli 

Sastojci za nadjev:
2,5 kg svježeg kravljeg sira 
3 jaja 
2 čajne žličice šećera*
3 čajne žličice soli 
0,5 dcl ulja 
2 dcl kiselog vrhnja 
*ovo je omjer za slane štrukle, ukoliko želite slatke, stavite više šećera, a manje soli 

Priprema: 
1. Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično.
2. Tijesto podijeliti na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prijanjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat. 
3.  Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite). 
4.  Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu. 
5.  Nadjev (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom. 
6.  Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm).