Promocija jedinstvene gastronomske brošure u izdanju TZ Kvarnera „Vodič po okusima od mora do gora“

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Promocija gastro brošure
Ivor Mažar
Degustacijska šetnja bila je otvorena simboličnim razbijanjem lošinjskog krokanta, koji je osvojio zlatnu medalju na World Food Gift Challenge

Brošura „Vodič po okusima od mora do gora“ nastavak je projekta Kvarner Gourmet & Food, započetog 2012. godine, i dio je strategije za Europsku regiju gastronomije. Ova brošura ističe raznolikost kvarnerske gastronomije koja objedinjuje primorsku, otočnu i goransku kuhinju, s naglaskom na kulturne običaje i stol. Projekt ima cilj afirmirati i zaštititi gastronomsku baštinu Kvarnera kroz različite subregije: Opatijsku rivijeru, Crikveničko-vinodolsku rivijeru, Rijeku, Krk, Cres, Lošinj, Rab i Gorski kotar.

Uz prezentaciju brošure, posjetitelji su imali priliku kušati razna tradicionalna jela koja predstavljaju specifične okuse svake subregije, pripremljena uživo od dvadesetak chefova. Neka od tih jela bila su rižoto od škampa, maneštra pašta fažol, bakalaj na glagoljaški, janjeći žgvcet sa creskim fužima te gulaš od medvjeda.

Degustacijska šetnja bila je otvorena simboličnim razbijanjem lošinjskog krokanta, koji je osvojio zlatnu medalju na World Food Gift Challenge. Brošura je dostupna na četiri jezika i u digitalnom formatu, a rezultat je opsežnog istraživačkog rada Turističke zajednice Kvarnera.

Ovaj projekt ističe kvarnersku gastronomiju kao ključnu komponentu turizma, istovremeno promovirajući lokalne autohtone proizvode i tradiciju.