U Zadarskoj županiji održan sastanak Upravnog odbora EU projekta MedCycleTour

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pon, 08.04.2019 - 14:51

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice u Zadru je održan 5. sastanak Upravnog odbora EU projekta MedCycleTour. Nakon Španjolske, Francuske, Italije i Slovenije, Hrvatska je ugostila 30-ak predstavnika projektnih partnera iz 8 zemalja uključenih u projekt (Španjolske, Italije, Francuske, Grčke, Cipra, Slovenije, Belgije i Hrvatske) te goste iz Turske i Crne Gore, zemalja koje aktivno razvijaju dijelove rute Eurovelo8 na svojem području.  

Sastanak je otvorila Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, istaknuvši važnost projekta MedCycleTour u kontekstu cikloturizma kao jednog od ključnih i najbrže rastućih turističkih proizvoda u Hrvatskoj. Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, sudionicima je predstavila projekt „Zadar Bike Magic“ kao primjer dobre prakse razvoja destinacije u smjeru cikloturizma. 

Tijekom dvodnevnog radnog dijela koji su vodili predstavnici lead partnera Regionalne Vlade Andaluzije i Europske biciklističke federacije (ECF), raspravljalo se o napretku i statusu projekta na razini svakog pojedinog partnera, o izazovima u provedbi određenih projektnih aktivnosti i potencijalnim rješenjima te rezultatima koje projektom treba zajednički ostvariti. 

Posebni fokus bio je na pitanju postizanja dugoročne održivosti projekta i rute EuroVelo8, njenoj promociji te nužnosti podizanja svijesti o važnosti rute i na nacionalnoj i lokalnoj razini i aktivnog uključenja svih relevantnih dionika u budući razvoj i upravljanje ovom rutom koja će dati snažan poticaj unapređenju cikloturizma u svim uključenim državama. 

Osim radnog dijela, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra za sudionike je bio organiziran razgled Zadra, dok je u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i Turističkom zajednicom grada Nina bio organiziran posjet ninskom Muzeju soli i razgled grada Nina te dvosatna biciklistička vožnja označenom trasom EuroVelo 8 rute od Nina do Zadra. 

Cilj projekta MedCycleTour je razvoj i promocija održivog turizma i cikloturizma na Mediteranu kroz uspostavu EuroVelo 8 - Mediteranske rute koja će povezati područje od Cádiza na zapadu do Cipra na istoku. Mediteranska ruta jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta EuroVelo mreže i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana budući da prolazi kroz čak 11 država. Hrvatski dio rute u dužini od oko 1100 km prolazi kroz svih sedam priobalnih županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske.