U Pragu održano uspješno predstavljanje Dubrovnika

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 17.05.2019 - 14:05

U suorganizaciji Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj, Veleposlanstva RH u Češkoj, Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, održano je predstavljanje Dubrovnika u prostorijama svečane rezidencije gradonačelnika Praga. Uz praškog gradonačelnika Zdeneka Hriba, veleposlanicu RH u Pragu Ljiljanu Pancirov, zamjenicu gradonačelnika Dubrovnika Jelku Tepšić, direktoricu TZ grada Dubrovnika Romanu Vlašić i direktora Predstavništva HTZ-a u Češkoj Dubravka Miholića, predstavljanju je nazočilo stotinjak uzvanika, a među kojima je bilo i dvadesetak veleposlanika te brojnih putničkih agenata, turističkih novinara i drugih visokih uzvanika iz poslovnog  i političkog života Češke. 

Gradonačelnik Hrib održao je pozdravni govor u kojem je naglasio svoje zadovoljstvo kulturnom i turističkom suradnjom dvaju gradova, dok je veleposlanica RH u Pragu Ljiljana Pancirov u svom obraćanju pozornost usmjerila na poveznicu Praga i Dubrovnika. „Književnik Ivo Vojnović iznimno je cijenio Prag u kojem su izvedene gotovo sve njegove drame, dok je Vlaho Bukovac velik dio svog umjetničkog života proveo u Pragu te na likovnoj akademiji. Tu je i ulica u Pragu koja nosi ime Dubrovnika. Sve navedeno je samo mali dio iznimno bogatih veza koje postoje između Čeha i Hrvata“, istaknula je veleposlanica Pancirov.

U sklopu programa održana je prezentacija Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, ali i prezentacija projekta Respect the city. Govorilo se i o 600. Orlandovoj godini. Naime, nekadašnji kip Roland, a današnji Bruncvik, koji se nalazi na Karlovom mostu u Pragu, jedna je od poveznica Dubrovnika i Praga, a istaknuta je povodom obilježavanja Orlandove godine (600. obljetnice postavljanja Orlandovog kipa u Dubrovniku). 

Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a u Češkoj, predstavio je direktne svakodnevne letove tijekom sezone Prag - Dubrovnik zrakoplovne tvrtke Smartwings te je istaknuo sve veći interes Čeha za dolazak zrakoplovom na jug Hrvatske. „Čestitam Dubrovniku i Pragu na činjenici da su prvaci u svojim državama po broju ostvarenih noćenja turista. Dubrovnik je lani ostvario više 4,4 milijuna noćenja, a Prag 18,2 milijuna noćenja te vjerujem da zasigurno postoji prostor za još bolju buduću suradnju dvaju gradova“, istaknuo je Miholić

Za sve nazočne uzvanike priređena je nagradna igra, a dobitnica Barbora Krunclova iz C.O.T. časopisa osvojila je dvije povratne zrakoplovne karte Prag - Dubrovnik zrakoplovne tvrtke Smartwings te besplatni vikend boravak za dvije osobe u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.