U Ljubljani održana prezentacija na temu zdravstvenog turizma

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: čet, 18.04.2019 - 16:54

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, u suradnji sa Zajednicom slovenskih prirodnih lječilišta, u prostorima Triglav Laba u Ljubljani organiziralo je prezentaciju pod nazivom „Lječilišni i zdravstveni turizam – put u budućnost“. Na prezentaciji koju je moderirao Igor E. Bergant sudjelovali su Metka Bradetić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Sloveniji, Iztok Altbauer, direktor Zajednice slovenskih prirodnih lječilišta i Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma unutra Hrvatske gospodarske komore, dok su kao posebni gosti nastupila dva iznimna sportaša, hrvatski olimpijac Ivica Kostelić te slovenski paraolimpijac Alen Kobilica.

Lajtmotiv prezentacije bio je povezivanje dviju relativno malih država koje sa mnogim sličnostima, ali i razlikama na razmjerno malom području nude iznimno bogat i raznolik sadržaj. To je istaknula i Metka Bradetić koja je tom prilikom izrazila uvjerenje da je to zasigurno razlog da se Hrvatska i Slovenija povežu i ponude ono najbolje čime raspolažu. I Marcel Medak je istaknuo kako se radi o dva mala tržišta koja ukupno nude oko 15.000 kreveta te da jedino zajedničkim snagama gostima mogu ponuditi cijelu lepezu usluga i cjeloviti pristup ka zdravlju. Istaknuo je i da su stranci, posebno Kinezi, iznimno zainteresirani za ulaganje u zdravstveni segment te je uvjeren da im se moramo otvoriti, što će posljedično nama otvoriti vrata na ogroman kineski trg. 

Iztok Altbauer je uz predstavljanje komparativnih prednosti slovenske lječilišne ponude izdvojio i najbitnije razlike između hrvatske i slovenske ponude. Hrvatska trenutno ima bolje uređeno zakonodavstvo i razvijeniju dijagnostiku, dok Slovenija prednjači općenito u kvaliteti ponude unutar lječilišta te u preventivi. 

Hrvatski olimpijac Ivica Kostelić je kao redoviti korisnik hrvatskih lječilišta naglasio značaj atmosfere i okolice karakteristične za pojedina lječilišta. Stručnost i klima su po njegovom mišljenju glavne odlike koje su ga motivirale pri izboru mjesta za rehabilitaciju. Alen Kobilica, slovenski paraolimpijski triatlonac, još uvijek aktivni sportaš, je kao izrazito bitno apostrofirao cjelovitost i raznolikost ponude unutar velikog broja slovenskih lječilišta. 

Sudionici su se složili te raspravu zaključili s mišlju o smislenosti povezivanja i zajedničkog nastupanja unutar kojeg potencijalnim gostima mogu ponuditi iznimne raznolikosti. Zdravstvenu prezentaciju su sa svojom prisutnošću poduprijeli i predstavnici nekih slovenskih i hrvatskih lječilišnih i zdravstvenih ustanova, kao što su Istarske toplice, Specijalna bolnica Krapinske toplice, Life Class Sv. Martin, Specijalna bolnica dr. Martin Horvat iz Rovinja, Terme Zreče, Medical centar Rogaška i Terme Krka.