Radionicama u Zadru i Splitu završen drugi ciklus radionica u sklopu projekta MedCycleTour

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: sri, 18.04.2018 - 12:14

Radionicama u Zadru i Splitu uspješno je završen drugi ciklus županijskih radionica u sklopu EU projekta MedCycleTour, koje su organizirali Hrvatska turistička zajednica i CEDRA HR, hrvatski projektni partneri. Na radionicama su sudjelovali dionici relevantni za razvoj cikloturizma, predstavnici obje županije, gradova i općina, turističkih zajednica, jedinice lokalne samouprave urbanih aglomeracija grada Splita i Zadra, zaštićenih područja prirode, prometnog sektora, poduzetnici u cikloturizmu te ostali dionici u aktivnom i održivom turizmu.

Sudionike radionice u Zadru pozdravila je Marta Hordov, pomoćnica pročelnika za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, koja je istaknula dosadašnje uspjehe kao što je projekt Zadar Bike Magic, kojim je razvijena mreža lokalnih biciklističkih ruta Zadarske županije. Projekti kao što je MedCycleTour i razvoj EuroVelo 8 – Mediteranske biciklističke rute dodatno će pozicionirati Zadarsku županiju kao cikloturističku destinaciju s obzirom na idealnu reljefnu situaciju, bogatstvo otoka te različitost prirodnog krajolika. Veliko urbano područje grada Zadra s gradom Ninom i 13 općina kroz ITU mehanizam (Integrirana teritorijalna ulaganja) razvijat će županiju za biciklistički promet kao alternativni, održivi oblik prijevoza, a tu je i rekonstrukcijski projekt ceste graditeljske baštine, Majstorske ceste preko Tulovih greda, kao idealne cikloturističke poveznice u okviru EuroVelo 8 između Like i Dalmacije.

Na radionici u Splitu je naglašeno kako Splitsko-dalmatinska županija posljednjih godina intenzivno radi na razvoju cikloturizma kroz projekt Dalmatia Bike, koji već pokazuje vidljive rezultate. Kao županija s dva grada upisana na UNESCOV-u listu svjetske baštine, Trogirom i Splitom, županija podržava podržava razvoj održivog i cikloturizma, a dodatno će se kroz ITU mehanizam i aktivnosti urbane aglomeracije Split, koja obuhvaća 13 gradova i općina, izgraditi biciklistička infrastruktura.

Na radionicama su predstavljene predstojeće projektne aktivnosti poput optimiranja i trasiranja novih dijelova rute u Hrvatskoj, izrade Akcijskog plana Mediteranske rute do 2030. i pilot projekta označavanja dijela rute službenim EuroVelo oznakama te potpisivanja Povelje o održivom i odgovornom cikloturizmu u Mediteranskoj regiji na razini svih projektnih partnera i relevantnih dionika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Podsjetimo, cilj projekta MedCycleTour je razvoj cikloturizma na Sredozemlju kroz uspostavu EuroVelo 8 – Mediteranske rute, a Hrvatska rutu razvija kroz svih sedam priobalnih županija. Mediteranska ruta jedna je od 15 transnacionalnih biciklističkih ruta i smatra se budućom cikloturističkom magistralom Mediterana, koja prolazi kroz 11 država u ukupnoj dužini 5888 km od kojih se na hrvatski dio obale odnosi oko 1100 km.