Oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" do sada dobilo 168 proizvoda

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:
HOP_1
Projekt Ministarstva mora, prometa i infrastrukture „Hrvatski otočni proizvod“ predstavljen je danas, 19. travnja 2011. godine u Poslovnom klubu kulturnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je početkom 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni je cilj bio identificirati i distribuirati kvalitetne otočne proizvode koji će biti prepoznati u Hrvatskoj i izvan nje. Riječ je o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i proizvode se u malim serijama. Ove je godine „Hrvatski otočni proizvod“ za svoje proizvode dobilo 14 sljedećih proizvođača: s otoka Visa (viški hib, džemovi i limončelo, maslinovo ulje i liker od limuna), Korčule (tradicionalni korčulanski kolači, likeri i vina), Raba (rabska torta, muštaćoni, baškotin), Paga (paški sir), Lastova (džemovi, motar, kapari), Dugog otoka (kozji sir i maslinovo ulje), Hvara (vina), Ugljana (inćuni), Brača (maslinovo ulje), Krka (med kadulja) i s Pelješca (likeri i rakije). Projekt „Hrvatski otočni proizvod“ namijenjen je poticanju razvoja otočne proizvodnje i podizanju razine kvalitete otočnih proizvoda, koji uključuju značajke otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacija, te pomažu promidžbi  hrvatskih otoka kao područja od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Ovaj projekt svoju budućnost ima u turizmu kao dio suvenirske ponude, a istodobno može biti prepoznat kao dio kulturnog turizma, jer potiče održivost materijalne i nematerijalne baštine hrvatskih otoka. Projekt ima svoje značenje i u edukativnom smislu, s ciljem osvješćivanja stanovništva prema povijesnim i kulturnim vrijednostima hrvatskih prostora, te razvoju kulturno-turističkih sadržaja koji jedinstvenošću obogaćuju i priobalni turizam.