Održana 47. sjednica Turističkog vijeća HTZ-a

Objavljeno: pon, 04.02.2019 - 15:50

U Ministarstvu turizma danas je održana 47. sjednica Turističkog vijeća. Donesena je odluka o ponavljanju natječaja za izbor direktora predstavništava HTZ-a u Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji. Natječaj se planira realizirati u sljedećih mjesec dana, a tom prilikom bi se otvorilo i mjesto direktora u Los Angelesu.

Ministar Gari Cappelli tim je povodom izjavio: „Nakon odličnih rezultata u turističkoj 2018. godini nastavljamo s našim aktivnostima i programima namijenjenima povećanju prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije. Kada je o izboru naših predstavnika HTZ-a riječ, radi se o nama važnim tržištima te očekujemo kako će na natječaj koji predstoji javiti najstručniji kompetentni ljudi jer je riječ o vrlo atraktivnim poslovnim pozicijama. Predstavnici HTZ-ovih ureda u brojnim državama usmjereni su prije svega na promotivne aktivnosti i pozicioniranje naše zemlje na inozemnom tržištu.“

Na dnevnom redu 47. sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, između ostalog, predstavljeni su prijedlozi javnih natječaja za odabir PR agencije i medijske agencije na emitivnim tržištima za 2020. godinu te su predstavljeni rezultati turističkog prometa u 2018. godini. Također, na dnevnom redu bio je prijedlog odluke o za sudjelovanje Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije Health Spot Croatia – Hrvatska, mjesto za zdravlje u svojstvu partnera Turističke zajednice grada Zagreba. 

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom razdoblja siječanj-prosinac 2018. broj dolazaka porastao je za 7 posto (19.719.329 dolazaka), dok je broj noćenja porastao za 4 posto (106.056.638 noćenja). Od ukupnog broja dolazaka broj dolazaka stranih turista porastao je za 6 posto (17.495.235 dolazaka), dok je broj dolazaka domaćih turista bio veći za 9 posto (2.224.094 dolaska). Broj noćenja stranih turista porastao je za 4 posto (93.203.752 noćenja), dok su noćenja domaćih turista rasla za 5 posto (12.847.886 noćenja). 

Također, predstavljeni su i zadnji dostupni podaci o turističkom prometu na svjetskoj razini. Naime, trenutno dostupni pokazatelji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) odnose se na turistički promet zabilježen u razdoblju siječanj-rujan 2018., koji je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći za 5 posto (sveukupno, riječ je o 1,083 mlrd. turističkih dolazaka na svjetskoj razini). U istom razdoblju najveći rast turističkih dolazaka ostvarili su subregija Jugoistočna Azija (+8 posto rasta), a potom slijede Sjeverna Afrika i Južna Europa/Mediteran (+7 posto rasta). Nakon toga dolazi pet svjetskih subregija s podjednakim stopama rasta (+6 posto) – Zapadna Europa, Središnja/Istočna Europa, Sjeveroistočna Azija, Južna Azija te Bliski Istok. Europa i nadalje ostaje svjetski lider po ukupnom broju dolazaka, s udjelom od 51 posto, potom slijedi Azija/Pacifik, s udjelom od 24 posto, dok su Sjeverna i Južna Amerika (zbirni promet) na trećoj poziciji, s udjelom od 16 posto. Na začelju su Afrika, su djelom od 5 posto te Bliski Istok, s udjelom od 4 posto.

Odlukom vijeća osigurana su i dodatna sredstva za provedbu strateških marketinških kampanja na emitivnim tržištima u 2019. godini za oglašavanje u suradnji s Croatiom Airlines i TZ Kvarnera koja za ovu suradnju osigurava sredstva u jednakom iznosu kao i HTZ. Riječ je o sredstvima koja će pomoći uspostavu cjelogodišnje aviolinije Rijeka- Munchen.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić osvrnuo se na promotivne aktivnosti. „Trenutno je u tijeku intenzivno predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmovima i prezentacijama diljem svijeta. Iza nas su uspješno odrađeni sajmovi u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Finskoj, Španjolskoj, Sloveniji i SAD-u, a pred nama su u veljači važni sajmovi u Bavarskoj i Češkoj. U ovoj godini planiramo sudjelovanje na ukupno 22 sajma od čega je 17 općih turističkih, pet specijaliziranih i to tri nautička i dva kamping sajma te četiri kongresne burze“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Nastavno na odluku o suradnji Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice u organizaciji konferencije o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj pod nazivom Health Spot Croatia - Hrvatska, mjesto za zdravlje, ista će se održati 5. veljače 2019. u Zagrebu. Ovo događanje koje se bavi jednim od najbrže rastućih trendova u turizmu, okupit će oko 200 sudionika i stručnjaka iz Hrvatske i svijeta s područja medicine, wellnessa i turizma koji će razgovarati o stanju zdravstvenog turizma u Hrvatskoj te ukazati na smjernice razvoja Hrvatske i Zagreba u traženu destinaciju zdravstvenog turizma. Također, prezentirat će se načini stvaranja novih proizvoda, usluga i iskustava te povezati pružatelje turističkih i zdravstvenih usluga.