Kategorija:
Objavljeno:
Turistička zajednica i Grad Mali Lošinj održali su 11. veljače 2010. godine u Zagrebu uz cvjetne aranžmane već procvale lošinjske mimoze prezentaciju Lošinja za medije i poslovne partnere pod nazivom „Prirodni ljekoviti činitelji otoka vitalnosti“. Lošinj ove godine obilježava 125 godina zdravstvenog turizma. Tim povodom Turistička zajednica otisnula je novi promidžbeni materijal u kojem su sažeti konkretni podaci na kojima se bazira zdravstveni turizam Lošinja. Prema bioklimatološkoj analizi zadnjih 30 godina, Lošinj ima preko 2600 sunčanih sati godišnje, što ga svrstava u jedno od najsunčanijih mjesta u Hrvatskoj. Ima umjerene dnevne oscilacije, što pridonosi smanjenju stresa. More je vrhunske kakvoće, a kako je naglasila dr. Nina Bašić-Marković postoji 25 različitih učinaka mora na psihofizičko stanje, a ujedno povoljno djelovanje na dišni sustav. Mjerenjim čistoće zraka, 2 godine uzastopno (2007. ,2008. ) zabilježeno je da Lošinj ima zrak 1. kvalitete, izvrsne čistoće. Kako je istaknuo prim. Goran Ivanišević lošinjski klimatski i morski činitelji su čistoća zraka, sunčevo zračenje, morska voda, alge, biljni pokrov, šetnice i staze (kojih ima 220 km), pijesak, morski peloid (liman). Dr. Nina Bašić-Marković naglasila je da je Lošinj idealno odredište za potpuno “punjenje baterija”, a gosti uživaju prirodnu aromaterapiju na otvorenom – dok šetaju udišu morski aerosol i eterična ulja iz biljaka u prirodni, a njih Lošinj ima čak 1200 vrsta. Mr. Neda-Telišman Košuta iz Instituta za turizam naglasila je izuzetno očuvan prostor i brigu o održivom razvoju. Ovom prigodom je gradonačelnik Gari Cappelli najavio izradu razvojnog dokumenta, Akcijskog plana održivog razvoja Lošinja, kojim će Lošinju osigurati svijetlu turističku i uspješnu budućnost.
U gastronomskom dijelu, gosti su uživali u lošinjskim delicijma Adrijana Nikolića i Zvonka Šalova, a spremili su Lošinjsku krokant tortu, rakovicu s ikrom, marinirane filete orade, čaj od koprive s limunom, te ostale delicije lošinjske miomirisne kuhinje.
U gastronomskom dijelu, gosti su uživali u lošinjskim delicijma Adrijana Nikolića i Zvonka Šalova, a spremili su Lošinjsku krokant tortu, rakovicu s ikrom, marinirane filete orade, čaj od koprive s limunom, te ostale delicije lošinjske miomirisne kuhinje.