Kvarnerska gourmet scena jedan je od zaštitnih znakova regije Kvarner. Dobra hrana i vino oduvijek su bili naši aduti. Potvrda tome su i brojni vrhunski restorani koji su svoje mjesto našli upravo na Kvarneru. Bitno je spomenuti da su kvarnerski restorani sredinom devedesetih godina među prvima definirali suvremenu hrvatsku gourmet scenu, što su prepoznali renomirani europski gastro vodiči i publikacije te ih do danas redovito uvrštavaju u svoje preporuke.
Zahvaljujući tome, danas je Kvarner regija s najvećom koncentracijom vrhunskih restorana na međusobno tako maloj udaljenosti, a svatko tko boravi na Kvarneru mora kušati neke od naših jedinstvenih okusa: šparoge, kvarnerski škamp, rabsku tortu, šurlice i nezaobilaznu žlahtinu – jedinstveno autohtono kvarnersko bijelo vino koje se uzgaja u vinogorju otoka Krka i zaleđa Novog Vinodolskog.
Tijekom proljeća na Kvarneru kreću prvi gastro festivali i to kako sezona nalaže, u znaku šparoga. Ova divlja samonikla kultura, jedna je od najcjenjenijih koje uspijevaju na našem području, a bere se od polovice ožujka pa do konca travnja. Šparoge, iako su specifično gorkaste, pravi su gastronomski dragulj s okusom koji se dugo pamti i delicija u kombinaciji s kvarnerskim škampom, domaćom skutom, mladom janjetinom, šurlicama ...
Tako u brojnim kvarnerskim restoranima u vrijeme proljeća možete kušati jela u kojima glavnu riječ ima šparoga.
Više o događajima na Kvarneru doznajte ovdje.