Rudarska greblica ovom oznakom postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
Priprema rudarske greblice već je 2007., kada je Ministarstvo kulture proces pripreme rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine, proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je 2017. Udruzi Rudarska greblica prijelaznu, nacionalnu zaštitu čime udruga bilježi svoj prvi uspjeh, a upravo sada, tri godine kasnije, rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend. Time ulazi i u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni EU, čime Udruga ostvaruje svoj primarni cilj i na što su članovi udruge iznimno ponosni.
Predsjednik Udruge Rudarska greblica, Andrejas Nikl istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godine održavaju manifestaciju “Dani rudarske greblice”, te su upravo s tim ciljem i odlučili zaštititi rudarsku greblicu te dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.
„Ovo je velika pohvala izvornosti i očuvanju naše tradicije, osobito kada danas imamo prvo priznanje za rudarsku greblicu kojoj je Europska unija utvrdila pravo intelektualnog vlasništva. Zagrebačka okolica pridonijela je hrvatskom, a od danas i europskom popisu zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla koja naglašava odnos između određene zemljopisne regije i naziva proizvoda, pri čemu se posebna kvaliteta, ugled ili druga svojstva proizvoda uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu. Ovo je prvenstveno pohvala našim sugrađanima koji nisu pisali povijest, ali su je živjeli“ ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.