Najpoznatije jelo zagorske kuhinje i prepoznatljiv gastro brend Zagorja svakako su zagorski štrukli.
Ovaj specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći, ostavit će okus zadovoljstva na nepcima čak i najzahtjevnijih kušača. Bilo da na stol dolaze kuhani, pečeni ili kuhani i zapečeni, u juhi, slani ili slatki, kao predjelo, desert ili samostalno malo jelo, oni uvijek iznova oduševljavaju.
Priprema ovog tradicijskog jela podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja te je upravo ta vještina i umijeće pripreme zagorskih štrukli uvrštena na Popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.
Sastojci za tijesto (cca. 50 kom štrukli):
1 kg glatko pšenično brašno tip 550
1 jaje
2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi
1 dcl ulja
1 čajna žličica soli
Sastojci za nadjev:
2,5 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
2 čajne žličice šećera*
3 čajne žličice soli
0,5 dcl ulja
2 dcl kiselog vrhnja
*ovo je omjer za slane štrukle, ukoliko želite slatke, stavite više šećera, a manje soli
Priprema:
1. Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično.
2. Tijesto podijeliti na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prijanjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat.
3. Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite).
4. Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu.
5. Nadjev (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom.
6. Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm).