Reportaža o Hrvatskoj u švedskom magazinu RES Travel

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:
More
Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Švedskoj, prisustvovalo je jučer, 12. lipnja 2014., predstavljanju novog broja RES Travel magazina, koji u nakladi od 25.000 primjeraka na 9 stranica donosi bogato ilustriranu reportažu o jedrenju u Hrvatskoj.

Reportaža naslova "Fulla segel i Kroatien" (Sa  raširenim jedrima u Hrvatskoj), autora Anders Rydella i fotografa Johan Lindskog,  opisuje idiličan odmor  nekolicine  prijatelja na jedrilici sa iznajmljenim skiperom početkom listopada 2013.

U cilju dodatne promocije Hrvatske kao omiljene nautičke destinacije u pred i posezoni, poznati  švedski autor Anders Rydell donosi svoje impresije o najmu brodice kojom se najbolje upoznaju najljepši otoci Mediterana. 
Reportaža opisuje očaravajuće arhipelage obogaćene tisućljetnom kulturom, priču o dobrim vinima i izvrsnim uvjetima jedrenja, kako za jedriličare početnike, tako i za istinske entuzijaste. Autor, ne umanjujući čari toplih ljeta, izbor nautičke pustolovine u  listopadu smatra punim pogotkom, bez uobičajenih gužvi u marinama i prepunih idiličnih ulica otočnih gradića. 
Novinarski pustolovi na unajmljenoj  jedrilici  opisuju nezaboravne trenutke jedrenja ususret Hvaru,  Visu i Komiži, opisujući djetinje oduševljenje pri susretu sa jatom delfinima koji ih vjerno prate  gotovo cijelim putem. Svoju oduševljenost najudaljenijim od otoka na ovom putovanju  – Visom – autor ushićeno opisuje kao jedinstveno iskustvo koje niti jedan istinski zaljubljenik u more i jedrenje ne bi smio  propustiti.
Nekoliko  stranica reportaže, posvećeno je i gastro-eno doživljajima hrvatskih izvornih senzacija, kojima su se gosti svakim danom  iznova oduševljavali. Svježina  namirnica,  ulovi pripremljeni direktno iz morskih dubina na stolove švedskih gostiju, uz priloge od ekološki uzgojenog povrća i  gotovo savršena jednostavnost pripreme dalmatinske kuhinje, upotpunjeni autohtonim vinima Plavca malog, istinski su oduševili poznate gurmanske znalce sa sjevera upoznate sa osnovama mediteranske prehrane, koja se od 2013. godine nalazi na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine.
 
Na svom putovanju, gosti posjećuju tipične dalmatinske konobe, ostajući impresionirani životnom filozofijom  Darka Mladinea, otočana  koji svoje goste ugošćuje delicijama pripremljenim  i uzgojenim u vlastitom vrtu kao "Slow food " model ekološkog uzgoja čiji je koncept recept uspjeha.
 
Turisti iz Švedske ostvarili su prošle godine 28% više dolazaka i 29% više noćenja, a rast turističkog prometa nastavljen je i u prvih pet mjeseci 2014. godine. Ove godine je tako iz Švedske zabilježen porast broja dolazaka od 21% te noćenja od 16%, pa s obzirom na pozitivan trend, ali i objavu u švedskom magazinu, s pravom i ove godine može očekivati ponavljanje nastavak izvrsnih brojki.