Španjolcima predstavljena gastronomija Istre i Kvarnera

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:
Neven Pelicaric
Na 12.-tom međunarodnom kongresu „Najbolje u gastronomiji“ održanom od 7. do 9. studenoga 2010. godine u španjolskom gradu Alicante, javna institucija Casa Mediterraneo na svom je štandu stanovnicima Alicantea i brojnim gostima predstavila dio kulture mediteranskih zemalja iz perspektive ekologije i održivosti.

Za Hrvatsku to je značilo predstaviti se izborom najboljeg i najkonkurentnijeg upravo na tom polju – gastronomijom Istre i Kvarnera koja je, a potvrdili su to najcjenjeniji, meritorni, svjetski stručnjaci, dosegla visoku razinu i obilježila ne samo gastronomsku, već i turističku ponudu Hrvatske. Zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema profesiji koja kreativnošću plijeni sva osjetila, imidž Istre, Kvarnera i Hrvatske utkan je na karte gastro i eno znalaca.

U Alicanteu su se na stručnoj gastro i eno sceni, pravoj areni nadmetanja, predstavili Sonja Perić, vlasnica poznatog restorana Valsabbion u Puli, Danijela Kramarić, jedna od najpoznatijih žena someliera u Hrvatskoj te vlasnica restorana Plavi podrum; i Deniz Zembo, kuhar poznat po kreativnosti i inovacijama te vlasnik restorana Le Mandrać iz Voloskog. Zajednički cilj bio je istaknuti Istru i Kvarner jelima od prirodnih sastojaka i proizvoda iz istoimenih regija, te ih tako predstaviti i kao poželjne turističke destinacije.

Tijekom tri dana trajanja ovog kulinarskog događanja, hrvatska ekipa priredila je niz radionica, „show – cookinga“ i degustacija uz savjetovanja o hrvatskoj kvaliteti i specijalitetima. U konferencijskoj dvorani velesajamskog kompleksa IFA održali su predavanje o maslinovom ulju iz Istre i uporabi u pripremi slatkih i slanih jela, kao npr. krokanata od maslinovog ulja, posebnog kvarnerskog dehidriranog škampa ili tipičnog jela nova fritaja, a nazočnima su podijeljeni prigodni pokloni. Sonja Perić održala je radionicu o kuhinji restorana „Valsabbion“, dok je Daniela Kramarić predstavila kuhinju restorana „Plavi podrum“ i održala prezentaciju hrvatskih vina.

Deniz Zembo je prezentirao pripremu inoviranog tipičnog hrvatskog jela „nova fritaja“, za čiju se izradu koriste kvarnerski škampi, bijeli tartufi i istarski pršut, demonstrirajući uporabu novih tehnika radi jačanja okusa, na principu dušika, sifonom ISI.

Hrvatska turistička zajednica je za navedeno predstavljanje osigurala promidžbene materijale i suvenire za posjetitelje sajma te posterima s prepoznatljivim motivima Hrvatske ukrasila prostor na kojem su nastupali hrvatski predstavnici. O značaju hrvatskog nastupa govori i to da je kongres završen zajedničkim nastupom veleposlanika Republike Hrvatske u Španjolskoj, Nevena Pelicarića, i direktorice Case Mediterraneo, Yolande Parrado koji su pripremali hrvatska jela.