"Istru možete promatrati kao mikrokozmos jugoistočnoeuropske povijesti 20. stoljeća, ali ona je istovremeno i magično igralište 21. stoljeća za sve one koji vole sunce, drevne gradiće na brežuljcima, rimsku baštinu, vino, tartufe i vrhunsku gastronomiju."
Ovako nas u svjetski poznati vodič The New York Timesa posvećen Istri uvodi David Farley u netom objavljenom izdanju "36 Hours in Istria/36 sati u Istri". Popularno izdanje "što raditi kada imate 36 sati za upoznavanje jednog mjesta", namijenjeno je putnicima i čitateljima kao uvod u otkrivanje destinacija diljem svijeta, kroz kratka, vikend putovanja.
I ovo putovanje Istrom tako započinje u petak poslijepodne, na Bujštini, i traje do nedjelje kada, nakon jutarnjeg uživanja u radostima Jadrana, "ribarske" užine u Fažani te razgleda Arene i rimske ostavštine, u popodnevenim satima napušta Pulu i Istru.
"Raj za ljubitelje hrane" ili "raskošni poluotok" neke su od fraza kojima autor tepa Istri, otkrivajući čitateljima Istru kao destinaciju prepunu doživljaja, i na obali i u unutrašnjosti poluotoka. Istru uvrštava u odredišta vrhunske gastronomije, i ne čudi ga činjenica da je i prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj dospjela upravo u Istru, pa i doživljaj u ovom rovinjskom restoranu proziva MONTEastičnim!
Što je sve David Farley za NYTimes zabilježio o Istri, provjerite u vodiču "36 sati u Istri".