Međunarodni vinski eksperti upoznali sve osobine 'kraljice Kvarnera'

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Projekt Žlahtina - kraljica Kvarnera
TZ Primorsko-goranske
Projekt je okupio međunarodnu vinsku struku, ukupno 26 enologa, sommeliera, novinara i ocjenjivača vina iz 5 države, koji su ocjenjivali vina od žlahtine vinarija članica Udruženja Kvarner Wines, podijeljena u 4 kategorije.

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Primorsko-goranske županije u opatijskom hotelu Ambasador održan je jedinstveni događaj od velikog značaja za vinsku scenu Kvarnera. Naime, autorski projekt pod naziv "Žlahtina - kraljica Kvarnera višestrukog pobjednika brojnih sommelier natjecanja Klaudija Jurčića realiziran je u suradnji s udruženjem Kvarner Wines.

Projekt je okupio međunarodnu vinsku struku, ukupno 26 enologa, sommeliera, novinara i ocjenjivača vina iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Ukupno 34 vina proizvedenih od autohtone kvarnerske sorte vinove loze žlahtine kušali su i opisali: Nataša Puhelek Puština, Ivo Kozarčanin, Saša Špiranec, Danijel Čečavac, Danijela Kramarić, Darko Lugarić, Mario Meštrović, Filip Savić, Mate Negulić, Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica, Nenad Kukurin, Darrel Joseph, Tomaž Sršen, Koni Marchesan, Tivadar Balint, Đurđa Katić, Josip Mesić, Leo Gracin, Klaudio Jurčić, Rene Bakalović, Ivona Vučaj, Ivanka Rosatti i Tomislav Pavlešić.

Vina koja su opisivali vinski profesionalci dolaze iz vinarija članica Udruženja Kvarner Wines - Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Gospoja, Vinarija Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir, Grand Village Estate Winery, Vinarija Šipun i Vinarija Nada. Vina proizvedena od žlahtine bila su podijeljena u četiri kategorije, i to: pjenušci (Katunar „Porin“, Šipun „Maličić“, PZ Vrbnik „Valomet“ 2021, Gospoja 2018, Pavlomir „San Marino“ 2019, Ivan Katunar „Biser žlahtine“, Nada „Soubze“), mlada vina (PZ Vrbnik 2022, Gospoja 2022, Ivan Katunar 2022, Žlahtina Šipun 2022, Eko Selo Selce 2022, Pavlomir 2022, Katunar „Sv. Lucija“ 2022, Pavlomir Grand Cru 2022, Šipun Žlahtina 2021, Nada 2021, Nada nefiltrirano 2021, Ivan Katunar 2021), odležana vina (Pavlomir barrique 2021, Šipun „Hlam 9“ 2021, Ivan Katunar „Single Vineyard Selection“ 2020, Katunar „Sv. Lucija“ 2020, Nada „Buzina barrique“ 2019, PZ Grand Cru 2019, Katunar „Amphora“ 2019, Ivan Katunar „Ambra“ 2018, Katunar „Festivum“ 2018) te desertna vina (Gospoja „Misno“ 2021, Nada „Novi Poret“ 2019, Gospoja „Sv. Nedija prošek“ 2018, Ivan Katunar „Sv. Ivan prošek“ 2017, Katunar „Prošek“, PZ Vrbnik prošek 2012).

Ciljevi projekta su promocija i brendiranje žlahtine kao vina od autohtone vinske sorte Kvarnera, identitet i prepoznatljivost Kvarnera kao vinske destinacije, degustacijski (izgled, miris i okus) opis vina s ciljem definicije organoleptičkih karakteristika sorte, poveznica organoleptičkih karakteristika vina s terroir-om, potencijal i definiranje različitih stilova žlahtine (mlada, zrela, macerirana, desertna i pjenušava), bolji plasman i konkurentnost vina u segmentu višeg nivoa Ho-Re-Ca i usklađivanje lokalnih namirnica s autohtonim sortama.

Vinski stručnjaci u Opatiji okupili su sve već 30. ožujka, te su se odmah istog dana pridružili cjelodnevnom organiziranom studijskom izletu pod nazivom „Kvarner Wines Route“ tijekom kojega su posjetili sve vinarije na Kvarneru, što znači da su kvarnerski vinari imali priliku predstaviti im i svoja ostala vina koja nisu proizvedena od autohtone sorte vinove loze žlahtina.