Iz Vrbovca se nitko neće vratiti gladan jer bliži se manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

TZŽ referenca: Zagrebačka županija
Objavljeno:
Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“
TZ Zagrebačke županije
Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

Vrbovec i građani Vrbovca iz svoje povijesti baštine plemstvo, gospodstvo i kulturu, ali i narodnu, seljačku tradiciju, koju čuvaju kao nematerijalnu kulturnu baštinu te je prenose s koljena na koljeno. Govor, priče, nošnja, način života, običaji, glazba, pa tako i tradicijska kuhinja, ovdje se slave i ostat će sačuvani za buduće naraštaje. Građani i seljaci Vrbovca i okolice, a osobito žene i udruge žena, posebno su ponosni na turističko-kulinarsku manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“.

Sve je počelo krajem rujna 1981. kada je održana prva manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. na inicijativu turističkih i ugostiteljskih djelatnika te Općinske konferencije za društveni položaj žena. Tada, prije 38 godina, bile su žive i aktivne domaćice koje su svoja znanja stjecale u Domaćinskoj školi u Lovrečina gradu, u kojem su od 1925. do 1940. godine časne sestre Družbe sestara milosrdnica vodile tu školu. Svake godine ovu desetomjesečnu školu je polazilo 15-ak djevojaka u dobi od 15 do 20 godina iz raznih krajeva sjeverozapadne Hrvatske.

Domaćinska škola ostavila je najveći trag upravo u vrbovečkim selima, poučivši žene naprednijim načinima pripreme tradicijskih jela. Prvih nekoliko godina manifestacija se izvodila isključivo kao natjecanje, a porastom posjetitelja tijekom godina obogaćivala se i sportskim, kulturnim te zabavnim sadržajem, a natjecateljski dio ostavljen je kao zabavni segment manifestacije. Manifestacija je iznjedrila pregršt tradicijskih recepata, međutim, u samim počecima jedno jelo posebno se istaknulo te redovno u natjecateljskom dijelu odnosilo prvu nagradu, a to je “Vrbovečka Pera”.

Osim što svake godine udruge pripremaju tematski određene gastronomske delicije, u tijeku trajanja manifestacije također sudjeluju i kulturno umjetnička društva, zajednice te ostale institucije koje svojim sudjelovanjem i kulturnim sadržajima obogaćuju kompletnu ponudu ove manifestacije a ujedno nas podsjećaju koliko povijesno bogatstvo baštini grad Vrbovec.

Ove godine vas pozivamo na 41. manifestaciju "Kaj su jeli naši stari", koja će se održati od 26. do 28. kolovoza, a sada vam otkrivamo i namirnicu manifestacije - „tikvanje“. Samo to i iskusne ruke. To su okusi našega kraja. Dođite i kušajte neka od najpoznatijih autohtonih jela hrvatske kuhinje, neka zaštićena nematerijalnim kulturnim dobrom u svojoj su osnovi jednostavna seljačka jela.

Vrbovečka pera - glavna zvijezda manifestacije „Kaj su jeli naši stari“

U Zagrebačkoj županiji ne manjka tradicionalnih slanih pita, a vrbovečka pera doista je posebna. Okrugla i raskošna, pripremala se za posebne prigode, najčešće od ostataka tijesta za kruh, koje bi se onda razvuklo i punilo smjesom od svježeg sira, vrhnja, kukuruznog brašna i jaja. Iako je pera jelo s dugom tradicijom, o njezinoj pripremi nema mnogo zapisa, no dovoljno je da se tajna već godinama uspješno prenosi s koljena na koljeno. Vrbovečka pera inače je glavna zvijezda manifestacije „Kaj su jeli naši stari“, a izvorna receptura je zaštićena.

Kušajte naše delicije, uvijek kvalitetnih domaćih sastojaka, ručne izrade koji su prava mjera ljubavi.