Šesto izdanje Festivala traminca održat će se 7. i 8. lipnja 2024. godine u Iloku! Gala večera će ponovo biti na Principovcu, a radionice, kao i izložba vina, bit će u Starom podrumu Iločkih podruma.
Gala večera je u petak u 19:30 sati, a gostujući chef je Deni Srdoč (Nebo, Draga di Lovrana). Broj mjesta za gala večeru i radionice je ograničen, a može se prisustvovati isključivo uz prethodnu rezervaciju koju je potrebno najaviti na: 0916400527 ili, pak, na mail: [email protected]
Ulaznica za gala večeru je 100 eura, a za 100 eura možete biti i na osam ekskluzivnih radionica, koje uključuju i ručak.
Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od 5 eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja budu izložena na štandovima.
Raspored za subotu je sljedeći:
10:00 sati – Sljubljivanje sireva i traminaca, gostuju vinar Mladen Papak sa svojim tramincima: Rosamal 2015, Traminac Izborna berba prosušenih bobica 2017 i Traminac Ledena berba 2016 i sirar Aleš Winkler sa svojim odležanim kozjim Kumparička sirevima;
10:45 sati – Baranjski vinar Slavko Kalazić će na primjeru svoje Batine, čudesne kupaže više bijelih sorata iz 2010. godine, objasniti zašto svaki cuvée, u kojem je traminac zastupljen s više od 10 posto, postaje – traminac;
11:00 sati – Zoran Dragoljević Žorž, poznati srpski vinski publicist, na primjeru šest traminaca iz Srbije objasnit će i pokazati koliko različiti terroiri subotičkog pijeska, Fruške gore i Šumadije utječu na različitost stilove traminaca koji dolaze iz tih vinogorja;
11:45 sati – Radgonske gorice, vinarija najpoznatija po „peninama“, predstavit će vertikalu svojeg traminca s crnom etiketom kojeg godišnje prodaju u impresivnih 100 tisuća butelja. Najstarije vino na ovoj radionici bit će iz 1981. godine;
12:30 sati – STANKA ZA RUČAK
13:45 sati – Horst Hummel, berlinski odvjetnik s adresom vinarije u Villanyju, predstavit će svoja tri traminca, ali i tri lipovine i portugizac, sortu kojoj pristupa na poseban način zbog čega ga zovu „Paganinijem portugisca“;
15:00 sati – Mladi Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj značajnu ulogu ima upravo traminac, sorta od koje u Međimurju sve više bježe;
15:40 sati – Danilo Steyer, vlasnik vinarije koju je nazvao „Kućom dišečega traminca“, predstavit će vertikalu Steyer Mark Extremea, svog traminca koji je nedavno na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina;
16:20 sati – Ljubitelji traminca i čokolade doći će na svoje na radionici Stiva „El Bahatti“ Kahline i Sanje Vladović, odnosno čokolaterije Taman, na kojoj će se njihove poslastice uparivati s predikatima Iločkih podruma.
Od 17 do 23 sata u dvorištu Starog podruma Iločkih podruma je na rasporedu izložba i kušanje traminaca, ali i drugih vina vinara koji proizvode traminac. U ponudi će biti dostupno više od 80 različitih traminaca, a ukupno će se moći uživati u više od 200 različitih vina. Za dobro raspoloženje brinut će DJ Zoran Pezo, koji je, inače, poznat kao redatelj prve od tri priče u kultnom generacijskom omnibusu „Kako je propao rock’n’roll“, ali i televizijskih emisija poput Hit depo i Ružiona, kao i brojnih glazbenih spotova. Svoj koncertni nastup imat će i skupina briljantnih glazbenika okupljenih u bendu FilmMusicOrkestra, a zabavit će nas svojim jazzy, swing, bossa nova, blues i sevdah aranžmanima svevremenskih vječnih uspješnica iz poznatih filmova.