U petak 23. rujna 2022. počinju 52. Varaždinske barokne večeri, najstariji, najslavniji i najvažniji hrvatski festival klasične glazbe. Barokne večeri prati i Total Baroque, bogati i zanimljivi popratni festival koji ih povezuje sa širokom publikom.
52. Varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri središnje su kulturno-turističko događanje rane jeseni. Ovaj dugovječni i ugledni festival posvećen je baroknoj glazbi – zlatnom razdoblju u kojem su stvarala neka od najvećih skladateljskih imena svih vremena. Dvotjedni festival donosi raskošni program od tridesetak koncerata na autentičnim povijesnim lokacijama u samom Varaždinu i njegovoj okolici: crkvama, dvorcima i palačama. Zemlja partner ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri je Republika Irska.
Program 52. Varaždinskih baroknih večeri i sve pojedinosti o izvođačima, lokacijama i zanimljivostima ovogodišnjeg izdanja, mogu se pronaći na web stranicama VBV-a ili se preuzeti ovdje.
Total Baroque u znaku Irske
Usporedno s glavnim festivalskim programom Varaždinskih baroknih večeri, održava se i popularni Total Baroque; pravi popratni festival koji donosi cijeli niz raznovrsnih događanja tematski povezanih ne samo s barokom, već i glazbenom, ali i gastronomskom kulturom zemlje partnera Baroknih večeri.
Zemlja partner ovogodišnjeg varaždinskog baroknog festivala je Republika Irska pa i službeni, ali i Total Baroque program sadrži pregršt izvođača i atrakcija s irskim potpisom. Posebna atrakcija bit će Irish Corner na Kapucinskom trgu koji će punih deset dana, od 23. rujna do 2. listopada, biti ispunjen zvucima, ritmovima, okusima i mirisima „smaragdnog otoka“.
Ritmovi Irske:
23.9. / 21.00 h / BoomCha U2 Tribute Band Croatia
24.9. / 21.00 / Comhaltas Ceoltóirí Éireann – Traditional Irish dance&music
25.9. / 20.00 / Crna kronika & Baroque ‘n’ Roll
30.9. / 21.00 / Belfast Food
1.10. / 21.00 / Tri Fir
2.10. / 17.00 / Irish rhythms
Okusi Irske:
24.9. / od 17.00 h / Traditional Irish food by chef Stephen Breslin
30.9. i 1.10. / od 17.00 / Traditional Irish food by chef Kathy Evans