Autentičan doživljaj krčke gastro tradicije u vašem domu - recept za šurlice

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno:
Šurlice
Frank Heuer/Sustav turističkih zajednica

Specijalitet kvarnerske kuhinje, domaća tjestenina „šurlice“ s otoka Krka, već tradicionalno sastavni su dio jelovnika svakog slavlja, od krstitki do vjenčanja. Poslužuju se sa škampima, svježom ribom, rakovima, školjkama, gulašom od janjetine (žgvacet) ili samo uz svježi ovčji sir.

Sastojci za 6 osoba: 1 kg brašna
2 - 3 jaja
voda i sol po potrebi
20 dkg domaćeg sira

Priprema: Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti malo tvrđe tijesto, izvaljati ga i izrezati na komadiće od oko 1 dkg. Rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati tijesto u šurlicu dužine 8 - 10 cm. Šurlicu pažljivo skinuti s igle da ostane iznutra šuplja.

Kada se šurlice malo prosuše, kuhaju se u slanoj vodi dok omekšaju.

Dobar tek!