20 godina manifestacije Ružica Vinodola, 22.8. - 25.8.2024.

TZŽ referenca: Novi Vinodolski
Objavljeno:
Ružica Vinodola
Ružica Vinodola
Prvi dan održat će se u Pavlomiru, drugi u Bribiru, a treći i četvrti u Novom Vinodolskom

Ružica Vinodola, manifestacija inspirirana Vinodolskom prošlošću, ove godine slavi jubilarnih 20 godina održavanja. Ružica Vinodola duboko je ukorijenjena u vinsku tradiciju i običaje Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan, priča o izboru „Ružice Vinodola“ najvrjednije i najspretnije mlade djevojke za vrijeme trgadbe, tj. berbe grožđa. 

U to vrijeme bio je uvriježen običaj da se berba grožđa obavlja vrlo svečano, bio je to poseban doživljaj u Novom i okolnim vinodolskim mjestima. Upravo na temelju te priče koja se usmeno prenosila s koljena na koljeno, 2004. godine osmišljena je manifestacija Ružica Vinodola kakvu danas poznajemo. Svake godine, u drugoj polovici kolovoza, dvanaest djevojaka natječe se kroz tri dana u devet atraktivnih igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo, domaćinstvo i posluživanje vina, za prestižnu titulu Ružice Vinodola.

S obzirom da ove godine manifestacija slavi veliku 20. obljetnicu, kroz čak četiri dana održavanja program Ružica Vinodola ipak će poprimiti svečaniji revijalni ton. Tako će se prvi dan održati u Pavlomiru, drugi u Bribiru, a treći i četvrti u Novom Vinodolskom. Samo natjecanje prati i Vinski festival, zatim sajam starih zanata i lokalnih proizvoda, gastro show, te naravno bogat glazbeni program.