Turistička zajednica Kvarnera s partnerima Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zadrugom proizvođača - udruženjem vinara Kvarner Wines potpisala je ugovor o pristupanju poslovnoj platformi Europska regija gastronomije i osvajanju titule Europske regije gastronomije 2026. godine.
"Iznimno sam zadovoljna, ugovor je veliko priznanje, ali i kruna dugotrajnog procesa koji TZ Kvarnera s partnerima - proizvođačima lokalnih namirnica, ugostiteljima, lokalnim turističkim zajednicama - vodi već dulje od desetljeća. Iako je službeni početak 2026., već od danas počinjemo uživati sve privilegije koje status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti, ali i utjecaja na sveukupnost turizma unutar naše županije“, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, nakon potpisivanja ugovora s Diane Dodd, predsjednicom IGCAT (International Institut of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), institucije koju prepoznaje i s kojom surađuju UNESCO i UNWTO.
Važan je to iskorak koji gostima jasno i s ponosom ističe jednu od najvećih prednosti regije, a to je izvrsna raznovrsna hrana i lokalna autohtona vina. Niz višegodišnjih aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije poput projekata Kvarner Gourmet i Kvarner Food, Kvarner Wines, dobivenih oznaka kvalitete poput Michelina, Gault&Millau, JRE, oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda, destinaciju su dovele do razine spremnosti za iskorak na međunarodno tržište, međunarodno brendiranje i razvoj lokalne zajednice u pogledu održivosti i daljnjeg isticanja gastronomije kao motiva dolazaka gostiju. Međunarodne oznake kvalitete pridonose ugledu i privlačnosti turističke destinacije. Sve to će se sada zaokružiti izuzetnom titulom Europske regije gastronomije i potvrditi istinski identitet regije na europskoj i svjetskoj razini.