Festival peljeških okusa 15.-30. lipnja poziva na hedonizam i zabavu

TZŽ referenca: Dubrovačko-neretvanska
Objavljeno:
mušule Pelješa
TZ Dubrovačko-neretvanske
I mušule, školjke poznate i kao dagnje, savršeno se sljubljuju s pelješkim vinima

Jug Dalmacije uvijek je privlačan, ali dok traje tradicionalni Festival peljeških okusa, prilika je da istinski doživite destinaciju i provedete nezaboravan odmor. Jer, kako drukčije osjetiti tradiciju Pelješca nego kroz školjke, mladu janjetinu, brudet, crni rižot, jedinstvene izlete brodom i degustaciju kamenica u Malostonskom zaljevu… i naravno vrhunske pelješke plavce.

Festival koji traje od 15. do 30. lipnja i nudi sve najbolje od Pelješca – od gastro specijaliteta, preko vinskih kapljica, tradicionalno dobre zabave i prirodnih ljepota – rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje već treću ljetnu sezonu promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje destinacije.
I ovaj put u priču su se uključili pelješki restorani, konobe i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, njih pedesetak s promotivnim cijenama, dok će vrhunac manifestacije biti 25. lipnja na Dračama. Tamo se od 20 sati organizira tradicionalna Pelješka trpeza. Bit će to susret peljeških ugostitelja i vinara s ljubiteljima najfinijih peljeških delicija, prava fešta od hrane i vina.

Zagrijavanje počinje već 17. lipnja na Danima otvorenih vrata peljeških podruma. Osim što će po povoljnijim cijenama moći kupiti vina, posjetitelji će dobiti i vaučer za dvije gratis degustacije vina. Naselje Kuna Pelješka taj će dan, od 19 do 24 sata, biti domaćin fešte uz glazbu i – tipično za unutrašnjost poluotoka – janjetinu s ražnja.
Već sljedećeg dana, 18. lipnja, od 15 do 19 sati na Dračama se održava Dan mušula. Ovo živopisno mjesto zamirisat će na školjke poznate još i kao dagnje koje će se savršeno sljubiti s pelješkim vinima, a večer je predviđena za odličnu zabavu.
U organizaciju manifestacija uključene su pelješke udruge Pelješki vinski puti i Plavac mali – Pelješac, Liga protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i Djeca Pelješca.
"Veseli nas što brojni vlasnici restorana, OPG-ova i vinarija dijele naš entuzijazam i želju da turistima omogućimo potpuni doživljaj destinacije. Turisti vole sjesti s domaćinima, isprobati tradicionalna jela, iz prve ruke osjetiti autohtoni život, sve im to omogućavamo uz prigodne cijene", rekla je Bianka Jasprica, direktorica Turističke zajednice Janjine uz poziv da ovog ljeta svakako posjetite prekrasan Pelješac.