Promocija hrvatske eno-gastronomije u Bratislavi

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Slovačkoj organiziralo je posebno promotivno događanje namijenjeno slovačkim novinarima u sklopu kojeg je održana i promocija hrvatske gastronomske ponude. Tako su u sklopu ovog događanja, održanog u Bratislavi, istaknute pojedine  delicije hrvatske gastronomije, a sudjelovali su predstavnici medija s televizije, radija, dnevnih novina te specijaliziranih časopisa i portala.

Susret se održao u ugodnom ambijentu kuhinjskog studija „Chefparade“, inače potpuno opremljenog za tečajeve kuhanja, tako da su se sudionici mogli ne samo teoretski upoznati s poviješću i podrijetlom odabranih hrvatskih jela, već su ih i sami mogli pripremati uz vodstvo i pomoć glavnog kuhara Martina Polláka te na kraju, naravno, i zajednički kušati.

Na jelovniku su se našli specijaliteti dalmatinskog kraja u čijem je odabiru pomogao vrsni poznavatelj hrvatske gastronomije - ugostitelj i vlasnik poznatog praškog restorana Hrvatski mlin, gospodin Dražen Horvat. Pri odabiru je nastojao prezentirati jela koja nisu posve nepoznata i s kojima su se mnogi mogli susresti na odmoru u Hrvatskoj. 

Nakon kratkog teorijskog uvoda, sudionici su krenuli s pripremanjem predjela, dagnji na buzaru. Priprema ovog ukusnog obroka bila je vrlo brza i imala je veliki uspjeh. Glavno jelo, hobotnica na roštilju, pripremala se duže, ali su se trud i čekanje isplatili. Mnogi su hobotnicu kušali prvi put, ali svi su se složili da je riječ o pravoj deliciji. Sljedeće jelo bio je rižoto od kozica, a za slasticu na kraju poslužila se dubrovačka rožata koja je oduševila svojim finim okusom i načinom finalne pripreme uz pomoć plinskog plamenika.

Tijekom večeri predstavljena su i izabrana vrhunska hrvatska vina koja su izazvala zasluženo divljenje, bilo da je riječ o bijelim vinima Graševina 2021 i Malvazija Coronica 2021, ili o izvrsnom crnom vinu s Pelješca - Dingač Matuško 2017.

Tijekom cijelog susreta vladalo je odlično raspoloženje, o čemu svjedoči i činjenica da se događaj odužio više od prvotno planiranog vremena. Uz dobro raspoloženje predstavnici medija kući su odnijeli originalne recepte i obećanje organizatora da ovogodišnji susret s hrvatskom gastronomijom u Bratislavi nije posljednji.