Turopoljska svinja ne podnosi industrijski uzgoj u zatvorenom, nego treba šumsku ishranu i mnogo kretanja, a da dosegne zrelost trebaju joj pune dvije godine. Upravo te činjenice ovu pasminu svinja čine vrlo cijenjenom – pogotovo iz gastronomskog kuta. Turopoljska svinja jedan je od simbola Turopolja, kao i veliki potencijal za razvoj turizma i poljoprivrede.
Grad Velika Gorica i Plemenita općina turopoljska zajedno provode programe poticanja uzgoja turopoljske svinje te plasmana proizvoda s ciljem da turopoljska svinja postane prepoznatljiv brend prisutan u restoranima Zagrebačke županije. Turistička zajednica Zagrebačke županije je tako, u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić, organizirala radionicu u Biogradu na Moru koju su vodili poznati chefovi Tomislav Špiček i Raul Lajtman.
Ulaganje u znanje svakako će doprinijeti lakšem ostvarivanju zacrtanih ciljeva i ubrzanom razvoju turizma Zagrebačke županije koji iz godine u godinu bilježi rast posjetitelja i aktivnih dionika u turizmu te turističkih proizvoda. „Podizanje kvalitete cjelokupne destinacije jedna je od primarnih zadaća, a ulaganjem u obrazovanje kao i u provođenje projekata sigurnije kročimo prema našim ciljevima”, naglašava Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.