Održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije

TZŽ referenca: Zadarska
Objavljeno:
TZ Zadarske županije
TZ Zadarske županije
Dani vina i gastronomije Zadarske županije

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, u Zadru je 22. ožujka održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije. Riječ je o jednom od događanja koje TZ Zadarske županije kontinuirano provodi u okviru projekta razvoja eno-gastro-destinacije

Inicijativa povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, uz stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude realizirala se uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Županijske gospodarske komore Zadar i Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.

U Kneževoj palači svoje proizvode predstavili su brojni proizvođači iz županije: Figurica vina, PZ MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra vinarija, Kraljevski vinogradi, Obrt Ker-Vin, Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić, Vinarija Bora, Paška Sirana, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, OPG Matak Tartufi i Eko mlikarija. Susretu je nazočio i velik broj predstavnika ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća s područja županije.

Program se sastojao od susreta proizvođača i ugostitelja/hotelijera te druženja svih sudionika uz degustaciju tradicionalnih sezonskih jela i lokalnih vina. Stručnu prezentaciju "Zadarska vinska regija danas i 2050. godine" o potencijalima i perspektivi Zadarske županije kao vinske regije, održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula da Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje.

Za gastronomski dio bile su zaslužne mlade snage zadarske Ugostiteljske školu na čelu s Renatom Kraljevom, zahvaljujući čemu su prosjetitelji mogli uživati u tipičnim jelima za ovo podneblje koja odišu tradicijom i autohtonošću, kao što su šparoge s jajima, variva od janjetine i povrća, rolice pršuta i paške skute te banjski brudet od sipe s graškom i krumpirom. Sommelier Ivan Stiblik nadopunio je predstavljanje povezujući ova ukusna jela s odabranim vinskim sortama.