Promocija hrvatske gastronomije kroz "Four hands dinner" u srcu Milana

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:

Ekskluzivna "Four hands dinner" večera Hrvatske turističke zajednice i MICHELIN-a održala se u prestižnom restoranu Lume by Luigi Taglienti u Milanu. Riječ je o originalnoj promociji hrvatske gastronomije uz jela koja su pripremali slavni talijanski chef Luigi Taglienti i mladi hrvatski chef Deni Srdoč iz Draga di Lovrana, oboje dobitnici MICHELINOVIH zvjezdica. Njihova jela probali su usko specijalizirani gosti među kojima su bili i najpoznatiji talijanski gastro influenceri.

"Ovo je još jedno događanje u nizu suradnje HTZ-a i Michelina kao jednog od najrenomiranijih gastro vodiča u svijetu i iznimna nam je čast da smo nakon Pariza došli u Milano. Italija je također zemlja koja puno polaže u gastronomiju i ovo je sjajna prilika da predstavimo Hrvatsku u svjetlu gastronomije, budući da su gastro i enogastronomija jedan od ključnih motiva dolazaka gostiju na određenu destinaciju", rekao je Kristijan Staničić, direktor HTZ-a.

Hrvatska turistička zajednica stupila je u kontakt s vodstvom Michelina kako bi ih motivirali da prepoznaju Hrvatsku kao propulzivnu i popularnu turističku destinaciju s izvrsnom i raznovrsnom eno gastro ponudom, na čijem se razvoju i promociji zaista dugo radi. S obzirom na to da su kriteriji Michelina vrlo strogi, odabir i selekcija restorana i regija koja se provodi u velikoj su tajnosti. Restoranima Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) u ovoj godini dodijeljena je prestižna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik) i Monte (Rovinj) uspješno zadržali svoje zvjezdice.

Također, lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku Michelin Plate ove godine nosi ukupno 50 restoran.

Rezultat je to tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora. Popis za Hrvatsku objavljen je na stranicama Michelin, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

"Izuzetno nas veseli što Hrvatska danas ima čak pet restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice su zasluženo dobili Kvarner i Zagreb. Zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo je nama u HTZ-u ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude diljem svijeta", nadodao je Staničić.

Inače, čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi ''posebno iskustvo vezano uz hranu i piće'' što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani, a također gastronomija je u samom vrhu motiva dolaska gostiju u našu zemlju.