
Baština na tanjuru i kuhari u akciji! Punat na otoku Krku nedavno je postao središte vrhunskog gastro susreta koji je spojio tradiciju, inovaciju i strast prema kuhanju! U sklopu projekta Kvarner – Europska regija gastronomije 2026., održana je edukacija koja je okupila ugostitelje, kuhare i zaljubljenike u kulinarsku baštinu otoka.
Događaj je započeo pričom o viziji – o tome kako Kvarner postaje europska gastronomska zvijezda. Direktorica TZ Kvarnera, dr. sc. Irena Peršić Živadinov, predstavila je kako lokalni restorani, OPG-ovi i chefovi mogu postati dio ovog velikog projekta i istaknuti se na europskoj sceni. Renomirani chef Zdravko Tomšić i Irina Ban poveli su okupljene na putovanje kroz povijest krčke kuhinje – od vremena težaka, glagoljaša i Frankopana, pa sve do današnjih tanjura koji pričaju priče kroz okuse.
Rasprava koja je uslijedila među sudionicima pokazala je koliko je ova tema živa i važna za identitet otoka. Chef Tomšić vodio je hands-on radionicu na kojoj su kuhari izrađivali jela inspirirana lokalnom tradicijom, koristeći autentične namirnice s otoka. Događaj je bio i sjajna prilika za umrežavanje, razmjenu ideja i stvaranje novih suradnji. Sudionici su sa sobom ponijeli više od znanja – dobili su i posebno izrađenu knjižicu s receptima i tehnikama koje će moći primijeniti u svakodnevnom radu.
Podršku ovom inspirativnom susretu dali su i načelnik općine Punat, Daniel Strčić te direktorica TZ otoka Krka Majda Šale. U planu su nove edukacije i radionice koje će dodatno osnažiti kvarnersku gastro scenu.