Kristjan Staničić: Sretan Svjetski dan turizma!

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno:

Dragi prijatelji turizma, cijenjeni turistički djelatnici te svi ljubitelji putovanja,
 
danas svi zajedno, s velikim ponosom, obilježavamo i slavimo Svjetski dan turizma povodom čega vam upućujem iskrene čestitke za cjelokupan doprinos koji iznova ostvarujete u jednom od najvažnijih gospodarskih sektora u svijetu. 
Ove godine, Svjetski dan turizma je u znaku teme „Turizam i mir“ pa u skladu s time, želim istaknuti da su upravo međunarodna suradnja, proaktivnost, zajedništvo, očuvanje autohtonih vrijednosti, ali i dobronamjernost ono što nam je uvelike svima potrebno u ovim izazovnim vremenima. 

Zajedničkim snagama imamo priliku podići svijest o turizmu kao protagonistu u oblikovanju društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrednota te na taj način postići miran i stabilan rast turizma kao važne gospodarske grane. 
Osim toga, ne treba zaboraviti ni na sve prateće subjekte turizma poput turističkih zajednica, turoperatora, organizacija i institucija čiji modus operandi leži upravo u zaštiti i unaprjeđenju turističke industrije te spajanju naroda i pružanju autentičnih doživljaja. 

Tomu je je dakako posvećen i hrvatski turistički sektor koji svakodnevno teži ostvarenju vizija i misija iz Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine, a tu je i novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma do 2027. godine, dokument koji sadrži promotivne smjernice, aktivnosti i novi razvojni smjer hrvatskog turizma.  

Mi u Hrvatskoj turističkoj zajednici čvrsto vjerujemo da se turizam, kako na domaćoj, tako i na globalnoj razini, nalazi na svojevrsnoj prekretnici. Zato nam je više nego ikada potrebno razumijevanje, motivacija i poštovanje između zemalja i ljudi, a sve s ciljem stvaranja bolje i mirnije sutrašnjice. 

Iz tog razloga, pozivam vas sve da do idućeg 27. rujna, odnosno sljedećeg obilježavanja Svjetskog dana turizma, zajedno pokušamo na što pozitivniji način transformirati našu zajednicu u skladu sa zelenim, gospodarskim i kulturnim normama. Jer kako se bude mijenjao naš svijet, tako će se mijenjati i naš turizam. 

mr.sc. Kristjan Staničić,    
direktor Hrvatske turističke zajednice