26. Zeljarijada u Vidovcu od 19. do 22. rujna

TZŽ referenca: Varaždin
Objavljeno:
Zeljarijada
arhiva općine Vidovec
U sklopu Zeljarijade priprema se i najbolji Vidovečki gibanik, autohtoni, težački kolač

Ovogodišnja Zeljarijada u Vidovcu održat će se od 19. do 22. rujna 2024. godine. Kao i svake godine, pripremljen je bogat i raznolik program za sve uzraste, uz vrhunske gastro delicije i kulturno-zabavni sadržaj.

U program su uključeni svi mještani i udruge s područja Općine Vidovec. U tri dana održavanja ove gastronomske manifestacije posjetitelje očekuje mnoštvo programa, a najveća atrakcija je priprema mega-sarme od 850 kilograma mesa i 1.300 glavica zelja. U sklopu Zeljarijade priprema se i najbolji Vidovečki gibanik, autohtoni, težački kolač.

Osnovni cilj „Zeljarijade“ je popularizacija autohtonog, vidovečkog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture. Značaj manifestacije je u promociji izvornih, poljoprivrednih proizvoda i gastronomije Varaždinske županije.

Posjetitelji mogu vidjeti kako se riba i kiseli zelje, jer tehnologija se u tom dijelu gotovo i nije promijenila, sve se radi ručno, od sadnje, rezanja, spremanja zelja. Varaždinsko zelje mnogo znači lokalnom stanovništvu, dok poljoprivreda mnogo znači za gospodarski razvoj.