Dani vrganja i crnog tartufa u Novom Marofu

TZŽ referenca: Novi Marof
Objavljeno:
Dani vrganja i crnog tartufa
arhiva TZ Novi Marof
Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice

U Paki se 22. rujna odvija natjecanje u berbi vrganja. Oni iskusni, ali i oni koji bi iskusni tek željeli postati, veselo sa svojim košarama kreću put šume. Nakon dva sata vraćaju se na mjesto polaska i nose svoje košare na ogled. Za one koje su davno odustali biti berači vrganja, jer nikako da ih pronađu, Paka nudi mnoštvo drugog sadržaja. Ovdje, na relativno maloj udaljenosti, od svega 4 km, možete obići dvije utvrde. Utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo. Fortifikacijski su to objekti iz 13. i 15. stoljeća, a kako se na njima nekad živjelo i za što su služili, moći ćete iskusiti na stručnim obilascima.

Kako navode organizatori, najveća vrijednost manifestacije je promocija destinacije koja se grana u raznim smjerovima. I onom kulturnom i rekreativnom, ali i gastronomskom smislu. Ugostitelji s ovog područja, vrganje s tanjurića koji su se mogli kupiti samo uz cestu u Paki, polako ali sigurno, sele na svoje restoranske tanjure. Utvrde su zahvaljujući manifestaciji stekle prepoznatljivost i dobile svakodnevne posjetitelje, a šumska prometnica Paka - Čanjevo iz šumskog je puta postala staza rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. 

Kako su znanstvena istraživanja pokazala da crnog tartufa i ovdje ima, još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki može se saznati kako se traži ova podzemna gljiva.

Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe,  do onih, već iskusnijih kušača. I za njih su tu zvijezde kulinarstva, garancija za dobar zalogaj.