18. Vukovar film festival: prikazano 19 igranih filmova i 16 dokumentarnih iz podunavskih zemalja

TZŽ referenca: Vukovar
Objavljeno:
Vukovar film festival
Vedran Barić
Najbolji naslov ovogodišnjeg izdanja Vukovar film festivala u kategoriji dugometražnog filma je bugarska drama MAJKA snimljena u hrvatskoj koprodukciji

U periodu od 28. kolovoza do 1. rujna 2024. godine održan je 18. Vukovar film festival koji je donio više od 40  filmskih projekcija na sedam lokacija. Čak se 35 naslova borilo za nagradu Zlatni šlep koja je na kraju pripala filmovima iz Mađarske i Hrvatske koje su gledatelji mogli pogledati zadnji dan festivala.

U službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep bilo je prikazano  19 igranih filmova i 16 dokumentarnih. I ove godine je u konkurenciji igranih filmova zastupljeno svih deset podunavskih zemalja: Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.  Zemlja partner ove godine bila je Njemačka. 

Najbolji naslov ovogodišnjeg izdanja Vukovar film festivala u kategoriji dugometražnog filma je bugarska drama MAJKA snimljena u hrvatskoj koprodukciji u kojoj su glavne uloge ostvarili Daria Simeonova, Leon Lučev i Daria Dimitrova. Dvije glavne glumice zajedno s Irenom Marković, hrvatskom koproducenticom filma, bile su ujedno i gošće festivala kojima je osobno uručena nagrada Zlatni šlep za najbolji igrani film.

Za najbolji dokumentarac proglašen je ukrajinski dokumentarni film KUĆA OD IVERJA redatelja Simona Lerenga Wilmonta.
Oba pobjednička filma  su pobjedu odnijeli jednoglasnom odlukom stručnog žirija u sastavu: Eduard Galić, Sandra Lončarić i Dalibor Grubačević.

"U samu pripremu festivala uključeni su najveći znalci iz filmskog svijeta u Hrvatskoj kao što je Daniel Rafaelić te dio iskusnog tima koji je i do sada sudjelovao u organizaciji VFF-a. To je bio ključan faktor uspjeha ovogodišnjeg festivala koji je pred nas stavio brojne izazove s obzirom da je riječ o prvom festivalu s novom ekipom. Festival je bio medijski odlično popraćen, odrađena je vrlo uspješna promotivna kampanja što je rezultiralo izvrsnom posjećenošću filmskih projekcija i popratnih sadržaja što je bio osnovni cilj ovogodišnjeg festivala", kazala je Marina Sekulić, direktorica Vukovar film festivala.

Bogat i atraktivan program realiziran je od strane glavnih organizatora: Grada Vukovara, Turističke zajednice grada Vukovara te Design Studio D te suorganizatora: Gradski muzej Vukovar, Vukovarski vodotoranj, Gradska knjižnica Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.