U prepunom taboru proglašeni najbolji filmovi

TZŽ referenca: Krapinsko-zagorska
Objavljeno: uto, 16.07.2024 - 12:30
Tabor film festival
Tabor film festival
Grand prix – Veronikinu lubanju Međunarodne konkurencije odnio je Quase me lembro

Nakon dva doista čarobna i uzbudljiva dana, koji su prošli u znaku 71 filma sa svih strana svijeta i 900 minuta istinske filmske čarolije, u prepunom Dvoru Veliki Tabor u kojemu se tražila i stolica više, proglašeni su najuspješniji filmovi 22. Tabor Film Festivala!

U Domaćoj konkurenciji natjecalo se 14 filmova. Žiri u sastavu Borna Armanini, Dea Presečki i Davor Šišmanović odlučio je dodijeliti tri posebna priznanja. Ponijeli su ih filmovi Prava istina priče o šori (Andrea Slaviček / Hrvatska, Španjolska, 2023., igrani), Šuma Striborova (Ana Despot / Hrvatska, 2024. animirani) te Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka (Miro Manojlović / Hrvatska, 2023. eksperimentalni).

Pobjednički film 22. TFF-a u Domaćoj konkurenciji i dobitnik nagrade Veronikina lubanja je igrani film Kratka priča o Trogiru režisera i scenarista Ante Storića iz 2022. godine, o kojem žiri zaključuje: "Film Kratka priča o Trogiru filmska je takoreći haiku forma u kojoj se u niz jednostavnih poteza portretira zadrtost dalmatinske sredine u kojoj autor živi. Duhovitog je karaktera, dobrog ritma, sažeta i adekvatna".

Međunarodna konkurencija donijela je čak 57 filmova od od Kine i Brazila do SAD-a, a žiri u sastavu Marta Krzeptowska (Poljska), Neritan Zinxhiria (Albanija / Grčka) i Hanna Hovitie (Finska) odlučio je dodijeliti također tri posebna priznanja. Ponijeli su ih filmovi Surcos (César Cárdenas / Ekvador, 2023. dokumentarna animacija), potom Trag (Asparuh Petrov / Bugarska, 2022., animacija) te F*cking Head (Gréory Camoli i Thibaut Wohlfahrt / Belgija, 2022. fikcija).

Grand prix – Veronikinu lubanju Međunarodne konkurencije odnio je, pak, Quase me lembro, o kojem žiri piše: "Sjećanje, podrijetlo i domovina preobražavaju se u jedan jedinstveni oblik na tamnome platnu. Poetsko istraživanje prošlosti, kroz kreativno korištenje zvuka i slike, otkriva kozmos u kojemu prtljagu – koju smo baštinili i nosimo je sa sobom – trebamo napokon otvoriti".

Svoju nagradu dodijelila je i publika TFF-a, a nju - nagradu Vox Veronicae – osvojio je hrvatski igrani film Sjene zločina režisera i scenarista Gorana Lovrenščaka iz 2024. godine.