Na području Kvarnera u prvih šest mjeseci ostvareno milijun dolazaka i 4,3 milijuna noćenja

TZŽ referenca: Primorsko-goranska
Objavljeno: pon, 08.07.2024 - 10:37
Lošinj Hotels & Villas
Lili Bašić
Ukupno je u lipnju ostvareno 2,3 milijuna noćenja

Ovogodišnja predsezona na Kvarneru u znaku je odličnih turističkih rezultata. Od početka godine ostvareno je 4,3 milijuna noćenja što je gotovo na razini prošle godine te više od milijun dolazaka što je 1% više od 2023. godine. 

U prva dva tjedna lipnja očekivano je zabilježen manji broj noćenja s obzirom na to da su blagdani Uzašašća, Duhova i Tijelova bili u drugoj polovici svibnja, dok se u trećem i četvrtom tjednu lipnja promet vratio na brojke od prošle godine. Odnosno u apsolutnim brojkama turistički promet u lipnju se kretao na sljedeći način: od 1. do 9. lipnja ostvareno je 430 tisuća noćenja (odnosno 34% manje od lanjskog lipnja), a zatim se u sljedeća tri tjedna broj noćenja stabilizira i dostiže prošlogodišnje rezultate. Ukupno je u lipnju ostvareno 2,3 milijuna noćenja. 

Objekti visoke kategorije ostvaruju pluseve (45% od ukupnog broja noćenja u prvih šest mjeseci ostvareno je u smještaju visoke kategorije), posebno se ističu hoteli s 5 zvjezdica u kojima je zabilježen porast noćenja za 1% i dolazaka za 5% te 7% više dolazaka i 1% noćenja u smještajima s 4 zvjezdice. Najbrojniji kvarnerski gosti u prvih šest mjeseci bili su gosti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije. U lipnju Nijemci su i dalje prvi po broju noćenja, no nakon odličnih rezultata u svibnju i porasta od 16% u broju noćenja u odnosu na lanjsku godinu, lipanjski rezultati s ovog tržišta su očekivano slabiji zbog rasporeda blagdana ali i početka Europskog nogometnog prvenstva. 

Goste iz Njemačke po broju noćenja u lipnju slijede gosti iz Slovenije, zatim gosti iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Češke i Poljske. U prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku (1,4 milijuna), Cresko-lošinjskim otocima (775 tisuća), Opatijskoj rivijeri (714 tisuća), Crikveničko-vinodolskoj rivijeri (611 tisuća), otoku Rabu (387 tisuća), Riječkom području (351 tisuća) i Gorskom kotaru (48 tisuća).

Prema informacijama, očekuje se dobra glavna turistička sezona. S druge strane, prema svim trenutnim najavama, posezona će ponovno polučiti odlične rezultate što je zapravo važnija vijest jer to znači da je Kvarner svojom ponudom stvorio motive dolaska i izvan glavne turističke sezone.

Prema podacima HNB-a u prvom tromjesečju prihodi od stranih gostiju u Hrvatskoj porasli su za 25% u odnosu na prošlu godinu, što je za 163 milijuna eura više nego li prošle godine u prvom tromjesečju.