58. Đakovački vezovi: Slavonija se priprema za spektakularan festival tradicije i kulture

TZŽ referenca: Đakovo
Objavljeno: pon, 17.06.2024 - 14:15
Đakovački vezovi
Adriana Lončarević
Kako lokacijama, tako i organizacijom, „Đakovački vezovi“ uključuju cijeli grad. Svaki stanovnik Đakova dio je organizacije jer svaki đakovački dom i stanovnik slavi „Vezove“

Đakovački vezovi, turistički događaj godine (2023.) i najveći hrvatski tradicionalni festival koji je postao simbolom očuvanja tradicijske baštine, ove će se godine održati od 21. lipnja do 7. srpnja. Svake godine manifestacija okuplja nekoliko tisuća sudionika iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz inozemstva. Ove je godine zemlja partner Republika Bugarska, stoga će se na đakovačkim ulicama i trgovima moći vidjeti i baština ove zemlje.

Želeći pokazati i ispričati svoju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, ponosni na svoju tradiciju, u pripremi i izvedbi Đakovačkih vezova sudjeluju svi stanovnici grada i njegove okolice. Za Đakovačke vezove s velikim se žarom priprema cijele godine u želji da se što bolje i ljepše predstavi baština, ali i da se pokaže kako se zahvaljujući tradiciji, ali i ovoj manifestaciji, povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Đakovački vezovi“ manifestacija su načina života ljudi, prikazuju odnos čovjeka prema čovjeku, prema prirodi i prema zajednici. „Vezovi“ su po domaćinstvu, mjestu održavanja, gastronomiji, glazbi i dobrodošlici, odraz slavonskog čovjeka i Slavonije, ali u svojoj biti oni su hrvatsko kulturno, turističko i nacionalno blago. Oni objedinjuju Hrvatsku i sve generacije stanovnika. Od likovnih radionica za djecu, stručnih predavanja, smotre izvornog hrvatskog folklora, prezentacije gastronomije i enologije, do koncerata tamburaške i zabavne glazbe. Od čitaonica do trgova i parkova, život, a onda i „Vezovi“ utkani su u sve. Vezovi su događaj godine za svakoga tko ih je posjetio i osjetio, upoznao sudionike, osjetio ritam ulice, poželio zaplesati kolo koje zapravo malo tko zna plesati, ali svi su jedno. Jedan krug u jednom ritmu.

Kako lokacijama, tako i organizacijom, „Đakovački vezovi“ uključuju cijeli grad. Svaki stanovnik Đakova dio je organizacije jer svaki đakovački dom i stanovnik slavi „Vezove“.  Jedinstvenost događanja je ukorijenjenost u život Đakova i svih slavonskih mjesta. Događanje koje slavljem čuva izvornu tradicijsku baštinu Hrvatske, ali joj svakom novom održanom manifestacijom udahnjuje i novi život. Tradicijska kultura Hrvatske sačuvana je upravo održavanjem ovakvih događanja. U današnjem svijetu prepunom kreativnih i suvremenih ideja, „Đakovački vezovi“ zadržali su svoje sudionike i posjetitelje, u jednakom žaru i zanosu za tradiciju i baštinu.

Đakovo, Đakovački vezovi i Đakovčani u zajedništvu čuvaju duh Slavonije, oni su najljepša slika koju ste o Slavoniji ikada zamislili. To se ne organizira, to se živi.

Više informacija na linkovima: 

www.djakovacki-vezovi.hr

www.visitdjakovo.com