Zagreb vodeća kongresna destinacija u Hrvatskoj prema ICCA-inoj analizi

TZŽ referenca: Grad Zagreb
Objavljeno: sri, 15.05.2024 - 13:26
S. Carek
S. Carek
U Zagrebu se kao vodećoj hrvatskoj poslovnoj destinaciji organizira oko 50% svih skupova u zemlji

Prema podacima međunarodne udruge ICCA (International Congress and Convention Association), o broju održanih skupova asocijacija (udruga) za prošlu godinu, Zagreb je zauzeo 1. mjesto u Hrvatskoj, a slijede ga Dubrovnik i Split. Na razini cijele Europe, Zagreb je, pak, zauzeo 41. mjesto, dok se na listi svjetskih kongresnih gradova nalazi na 65. mjestu, što predstavlja skok za 13 mjesta u usporedbi s prošlom godinom.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld je izjavila: „Zagreb kontinuirano jača svoju poziciju kao istaknuta kongresna destinacija, što potvrđuje njegov napredak na ICCA-inoj listi vodećih kongresnih gradova. Taj rast odražava sve veću prepoznatljivost i atraktivnost grada kao preferiranog mjesta za organizaciju poslovnih susreta, kongresa i konferencija. Treba posebno istaknuti kako kongresna industrija doživljava značajan oporavak, a statistike za 2023. godinu jasno pokazuju da su događanja uživo pretežito prevladala nad online formatima, što ukazuje na obnovu povjerenja i naglašava važnost osobnih interakcija unutar poslovne, akademske i znanstvene zajednice. Fizičko sudjelovanje na kongresima i konferencijama pruža nezamjenjivu priliku za uspostavljanje novih poslovnih veza, razmjenu ideja te izgradnju dugoročnih partnerstava.

Osim informacija temeljenih na ljestvici ICCA-e, važno je istaknuti kako se u Zagrebu kao vodećoj hrvatskoj poslovnoj destinaciji organizira oko 50% svih skupova u zemlji, te su u 2023. godini zabilježena ukupno 824 poslovna skupa, od čega je 529 domaćih i 295 međunarodnih. Jednako tako, u komunikaciji s organizatorima primjetno je kako Zagreb postaje i sve atraktivnijim odredištem za incentive putovanja i ostale vrste poslovnih događanja.“

Prema provedenom istraživanju, na temelju podataka prikupljenih od članova ICCA-e, u 2023. godini zabilježeno je 10.187 skupova asocijacija na svjetskoj razini, dok je godinu prije uživo održano 9.000 skupova. Iako se broj održanih skupova u SAD-u nije promijenio niti narastao u godinu dana, na svjetskoj listi zemalja i dalje su uvjerljivo na prvom mjestu sa 690 održanih skupova, kao i prošle godine. Italija je, sa 553 skupa, na drugom mjestu, a Španjolska je sa 505 skupova na trećem. Hrvatska, na čelu sa svojim glavnim gradom kao predvodnikom u zemlji, i dalje ostaje vodeća kongresna destinacija u bližem okruženju te je s ukupno 86 skupova na 37. mjestu na svijetu i 20. mjestu u Europi.