Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Milanu

Kategorija: Najave
Objavljeno: pet, 16.06.2017 - 15:18

Generalni Konzulat Republike Hrvatske u Milanu, u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, povodom 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike te Dana državnosti Republike Hrvatske, 20. lipnja 2017. godine organizirat će bogat kulturno-umjetnički program u Milanu posvećen gradu Dubrovniku. U pripremi i realizaciji cjelokupnog programa sudjeluje i talijansko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice. U sklopu programa će se također obilježiti i dodatne dvije važne obljetnice u ovoj godini, 230. obljetnica smrti Ruđera J. Boškovića i 450. obljetnica smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku, a koji su značajan dio svog rada ostvarili upravo u Italiji.

Tako će se Hrvatska u Milanu predstaviti kroz Dubrovnik, grad iznimne političke, diplomatske i kulturne vrijednosti, svjetski poznatog kulturnog nasljeđa, koji je ujedno i jedan od najprivlačnijih gradova Mediterana. Iva Pavić, generalna konzulica RH u Milanu, najavila je kako će se i ovim primjerom svjedočiti bogatim hrvatsko-talijanskim povijesnim vezama, međusobnim prožimanjima kroz stoljeća i recipročnim utjecajem na svim poljima društvenog života koji se danas ostvaruju između Hrvatske i Italije. Svečani program obilježavanja započinje ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana, gdje će se svečano otkriti spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću. Inicijativa je to Generalnog Konzulata RH u Milanu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, posvećena ovom velikom astronomu, fizičaru i diplomatu, rođenom u Dubrovniku 1711. godine. Ruđer J. Bošković preminuo je u Milanu 1787. godine, a sahranjen je upravo u spomenutoj crkvi.

Tu je i bogata večer u milanskoj palači SeiCentro u sklopu koje će se Hrvatska i Grad Dubrovnik predstaviti u punom književnom, glazbenom, dramskom, likovnom i povijesnom izričaju. Poseban dio bit će posvećen Ruđeru J. Boškoviću i Marinu Držiću, kao primjerima međusobnog prožimanja dviju obala jadranskog mora. Tako će biti predstavljen prijevod na talijanski jezik knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“, autora Stjepana Špoljarića, izdane u nakladništvu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske – Diplomatske akademije, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Gimnazije Dubrovnik. Duboki trag koji je ovaj svjetski um ostavio zalog je i današnjeg povezivanja Hrvatske i Italije, pa tako i gradova Dubrovnika i Milana.

U istom kontekstu valja promatrati i najvažnijeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Tako će njemu u čast biti predstavljena suradnja između Doma Marina Držića iz Dubrovnika i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana. Ta se suradnja ogleda u posudbi triju vrijednih rariteta iz milanske knjižice - prvih i jedinih preostalih izdanja, editiones principes, Držićeve Tirene i Piesni Ljuvene dubrovačkom Domu Marina Držića. Mlađe generacije će pak moći upoznati hrvatskog komediografa kroz projekt #držićevgrad, koji je nastao u suradnji Gimnazije Dubrovnik i Doma Marina Držića. Ovaj važan dan u Milanu, posvećen Hrvatskoj i Dubrovniku, rezultat je sinergije i prijateljskih odnosa hrvatskih i talijanskih institucija.