Promocija Hrvatske kroz brojne reportaže

Kategorija: Priopćenja
Objavljeno: pet, 07.07.2017 - 16:39
Ivo Biočina

U cijenjenoj monografiji Meridiani više od 100 stranica posvećeno je Hrvatskoj, koja je u najboljem svijetlu opisana kroz nekoliko reportaža. Navedene su reportaže rezultat nekoliko putovanja talijanskih novinara u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, a sve zbog specifičnosti i raznovrsnosti ukupne hrvatske turističke ponude.

Putovanja su bila sadržajna i vrlo zahtjevna u organizacijskom smislu, a realizirana su uz pomoć turističkih zajednica županija i gradova, poput Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika. Od reportaža se posebno mogu izdvojiti one o Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, koje su realizirane u sklopu studijskog putovanja iz travnja ove godine.

Svaki je grad popraćen zasebnom reportažom koja ga karakterizira, a tekstovi obiluju mnogim detaljima i prekrasnim fotografijama. Pod naslovom „The show must go on" počinje reportaža o Dubrovniku, njegovom Stradunu i svim ljepotama ovog bisera Mediterana. Novinare je u Zadru pak posebno zainteresirala priča o „Maraski", sjajnom likeru interesantne povijesti, ali i priče o morskim orguljama i zalasku sunca.

Pisalo se i o Opatiji, Baškoj, ali i o Apoksiomenu na Malom Lošinju. Split i Trogir posebno su popraćeni s Dioklecijanovom palačom i središtem grada koji su pod zaštitom UNESCO-a. Tu je i priča o psu Dalmatincu koja je novinare posebno inspirirala.

Detaljno su obrađeni i hrvatski otoci, među kojima se ističu Prvić, Zlarin, Kaprije, Palagruža i drugi. Sve reportaže su popraćene vrhunskim fotografijama koje pričaju hrvatsku priču o raznolikostima prirode i kulturi dalmatinskog kraja te bogatoj povijesnoj baštini.