Istra se i dalje pozicionira kao jedna od najuzbudljivijih gastronomskih destinacija Europe. Nedavno je na poluotoku boravio jedan od najprominentnijih televizijskih kuhara cjelokupnog njemačkog govornog područja Johann Lafer. Tijekom njegova boravka odrađena je opsežna redakcijska foto produkcija koja će biti predstavljena na čak 13 stranica jesenskog izdanja uglednog magazina Lafer.
Još krajem srpnja u Singapuru je Lafer kreirao nove jelovnike za Singapore Airlines, jednu od najboljih svjetskih aviokompanija, o čemu je njemačka televizijska kuća ARD izvijestila milijunsku publiku tijekom posebne jednosatne emisije u udarnom večernjem programu. Već u kolovozu je Johann Lafer posjetio Istru kako bi je pomno istražio.
Zvjezdani kuhar koji je, između ostalog, višestruko ovjenčan i Michelinovom zvjezdicom, ubraja se među najuglednije i najplaćenije kuhare u Njemačkoj i Austriji. Posjet Istri bez ikakvih honorara dogovorili su dr. Wolfgang Neuhuber iz ART Redaktionsteama, agencije za odnose s javnošću, dugogodišnjeg istarskog partnera, te TZ Istarske županije.
„Lafer je jednostavno strastveni kuhar kojeg oduševljavaju kulinarstvo, vino i vrhunski proizvodi. Zajedno s direktorom TZ Istarske županije Denisom Ivoševićem pokušali smo predstaviti sva lica gastronomske destinacije Istre“, izjavio je Neuhuber.
Tijekom trodnevne istraživačke ture Lafer se upoznao s raznim istarskim specijalitetima, od peke do fine dininga, od narančastih do klasičnih vina, kao i tipičnim istarskim delicijama. U unutrašnjosti poluotoka su se kod Line Veznaver ručno pravili fuži, dok su se u Limskom kanalu, na poziv Emila Sošića, kušale kamenice, a kod tartufara Pietro&Pietro išlo se u potragu za tartufima. Naravno, nije nedostajalo ni kušanja pršuta i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Uz Lafera su bili Patricia Bröhm, dugogodišnja glavna urednica uglednoga vodiča Gault Millau Njemačka, vrhunski fotograf iz Hamburga David Maupilé te dr. Wolfgang Neuhuber kao voditelj. Johann Lafer bio je oduševljen otkrivenim te je već rezervirao svoj sljedeći privatni godišnji odmor u Hrvatskoj kako bi „upoznao još više od ove fascinantne zemlje".