Zlatna penkala 2016.

Zlatna penkala - Grand Prix Francuska
Zlatna penkala - Grand Prix Francuska

Grand prix

FRANCUSKA

Najbolji pisani materijal

Reportažu potpisuju dugogodišnji reporter Jean – Louis Tremblais i jedan od najboljih francuskih fotografa Eric Martin. Očaranost hrvatskim ljepotama čitateljima prenose, ovoga puta u reportaži pod naslovom „Lošinj i Cres arhipelag zlatnog runa“ te u prvi plan ističu nevjerojatne ljepote kvarnerskih otoka Malog lošinja, Suska i Cresa. Fascinirani ljepotom otočja, uspoređuju ga s bisernom ogrlicom koja krasi Kvarnerski zaljev. Ekipa je francuskoj publici u reportaži prenijela kako sve na ovom otoku «odiše skladom, smirenošću jednostavnošću», kako je zrak čist poput kristala, bez ikakva onečišćenja. U bogato ilustriranoj reportaži donose niz preporuka gdje odsjesti, u kojim restoranima uživati autohtonoj gastronomiji, koje aktivnosti nikako ne propustiti. U posebnoj rubrici preporučuju posjet muzeju Apoksiomena.

 

Zlatna penkala - Grand Prix Italija
Zlatna penkala - Grand Prix Italija

ITALIJA

Najbolja TV reportaža

Marco Preti, redatelj iz Coral produkcije za talijansku nacionalnu televiziju TV RAI  snimio je  za emisiju Geo geo odličnu tv reportažu naziva Slavonija. Reportaža se snimala na području Đakova, Đakovštine, Osijeka i Baranje.  Zadana tema su bili: lipicanci, tradicijski zanati, tradicijske kuće, slavonska polja i prirodna baština, uz poseban dio posvećen gradu Osijeku.  Za vrijeme snimanja ekipa se zaustavljala ispred dvorišta slavonskih kuća, a mještani su ih pozivali u svoje kuće, nudili ih specijalitetima i pokazali dobrodošlicu. Ekipu je dojmila srdačnost i gostoljubivost ljudi ovoga kraja, osjećali su se kao da su kod kuće i nose pozitivne doživljaje i uspomene s ovog putovanja. Reportaža je emitirana 9. svibnja 2016. Godine i vidjelo ju je 1.500.000 gledatelja, a realizirana je u suradnji Predstavništvom, Glavnim uredom Hrvatske turističke zajednice i TZ Osječko-baranjske županije i lokalnih TZ. Uz reportažu o Slavoniji, Preti je snimio reportaže o Kvarneru, Istri i Dalmaciji.

Zlatna penkala - Grand Prix Slovenija
Zlatna penkala - Grand Prix Slovenija

SLOVENIJA

Najbolji blog materijal

Roni Kordiš i njegov blog HAD.SI po svim su ljestvicama i mjerenjima u 2016. godini na popisu 10 najčitanijih blogova u Sloveniji. Godišnje njegov blog prati od 65.000 do 100.000 ljudi, dok svaku objavu u prosjeku njih 2.500. Autor je zaljubljen u Istru koja je dugo godina bila destinacija na koju se vraćao gotovo svakog vikenda. Prema njegovim riječima, destinacije u Istri imaju neku posebnu energiju koju rado predstavlja svojim čitateljima te im otkriva skrivene kutke do kojih svaki Slovenac može doći praktički u jednom satu. Njegovi čitatelji cijene takve informacije, te se vrlo lako poistovjećuju sa samim autorom i njegovim načinom opisivanja.